Компютърен Хардуер

САЩ инвестират 500 милиона долара в нов суперкомпютър

Computer World

За да запазят лидерството си в суперкомпютрите, САЩ планират да инвестират над 500 милиона долара за изграждане на първия exascale компютър в света през 2021 година. Новата система, наречена Aurora, ще бъде в състояние да завърши поне един exaflop (квинтилион изчисления в секунда). Това ще го направи пет пъти по-мощен от сегашния водещ суперкомпютър в света – Summit – който също се намира в САЩ.

В понеделник, американското Министерство на енергетиката представи повече подробности за предстоящия проект, като обяви, че Intel ще помогне за реализацията му. За да се постигне exascale производителност, суперкомпютърът Aurora ще използва нов силиций от технологиите за центрове за данни на Intel, включително Xeon Scalable процесорната линия и технологията Optane DC Persistent Memory.

 

Планът за изграждане на exascale компютър след три години може да звучи амбициозно, но разработчиците са уверени, че целта е постижима в рамките на този срок. "Изследователската дейност, свързана с exascale продължава повече от десетилетие", казва Рик Стивънс, асоцииран директор на Argonne National Laboratory в Илинойс, където ще бъде изграден суперкомпютърът. По време на пресконференция, Стивънс заявява, че очаква иновациите в сферата да продължат да се развиват и в следващите три години, което ще помогне за създаването на уникалната машина.

Засега лабораторията и Intel отказват да говорят за конкретни технически подробности, които се очаква да гарантират процесите, захранващи суперкомпютъра. Новата система ще използва компоненти, създадени с 3D технологията на Intel, която може да произвежда по-икономични и енергийно ефективни чипове.

Времето ще покаже дали САЩ действително ще бъдат първите, които ще създадат exascale компютър. Най-големият конкурент на страната очаквано е Китай, който понастоящем разполага с третия и четвъртия най-мощен суперкомпютър в света. Още повече, че китайското правителство и в момента работи по създаването на прототип на exascale компютър, който трябва да бъде завършен през 2020 година.

Въпреки че договорът за Aurora се оценява на над 500 милиона долара, американското Министерство на енергетиката е категорично, че очаква инвестицията да се изплати. Новият суперкомпютър ще позволи на изследователите да създадат по-бързи компютърни модели и симулации, предназначени да отговорят на въпроси, свързани с физиката, медицината, инженерната наука и т.н.

"Създаването на exascale е наложително , не само за да се развива научната общност, но и да се подобри живота на обикновените хора", смята американският министър на енергетиката Рик Пери. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X