Компютърен Хардуер

MWC 2019: Натискът на САЩ не намалява интереса към 5G оборудването на Huawei

Computer World

През 2018 г. САЩ наложиха исторически международен натиск, за да попречат на използването на хардуера на Huawei в изграждането на 5G мрежи в глобален мащаб, но по време на тазгодишния Mobile World Congress в Барселона мобилните оператори изглежда показват друго отношение към китайската компания.

Тъй като е най-голямото годишно събитие на мобилната индустрия за оператори и доставчици на хардуер, MWC обикновено дава на Huawei чудесна възможност да заблести на световната сцена. Миналата година китайската компания подписа споразумения за въвеждане на своя 5G хардуер в Европа, Африка и Близкия изток, като спечели осем награди от индустриалната асоциация GSMA за приноса си към мобилната индустрия.

Това, разбира се, беше преди администрацията на Тръмп да удвои усилията си да убеди международните съюзници в опасностите, които носи хардуерът на Huawei. През последните 12 месеца ръководители на американски агенции за сигурност, членове на Конгреса и бивши служители кръстосваха света с предупреждения, че китайското правителство може да използва съоръженията на Huawei за наблюдение и контрол на 5G клетъчните мрежи - риск за сигурността, който светът не може да си позволи в епоха, в която лични устройства, градове, фабрики и транспортна инфраструктура ще минават през тях.

 

Huawei категорично и многократно отрича обвиненията, като обяви, че няма доказателства в тяхна подкрепа. В отговор на лобистките усилия няколко страни забраниха 5G оборудването на Huawei. Други обаче решиха да не бързат с взимането на подобно решение.

В рамките на MWC 2019, Huawei взеха още пет GSMA награди в широка гама от категории и, което е по-важно, сделките им за 5G оборудване не секнаха. Операторът Rain обяви, че използва решенията на Huawei в първата 5G мрежа на Южна Африка, а швейцарският доставчикът Sunrise заяви, че използва уреди на Huawei, за да стартира 5G търговска услуга следващия месец. Huawei обяви също така, че има подобни хардуерни сделки с VIVA в Бахрейн, исландската Nova, индонезийската Telkomsel, малайзийската Maxis, STC в Саудитска Арабия и турската Türk Telekom.

Въпреки че още на пръв поглед се набива на очи, че от списъка липсват големите играчи, MWC 2019 продължава, и няма да е изненада, ако оборудването на китайската компания стане част от много повече мрежи от вече обявените. Въпреки продължаващия натиск от страна на САЩ, включително скорошното предупреждение към съюзниците да не споделят разузнавателна информация в “несигурни” мрежи, дори Обединеното кралство, Канада, Германия и Южна Корея все още не са затворили напълно пътя за Huawei.

Някои се опитват да намерят алтернативи на пълното блокиране на бързия и агресивен търговски подход, с който Huawei изкушава техните доставчици, като например използването на стандарти за сигурност за предварително удостоверяване на уредите или ограничаване на хардуера само до един и то от вторичната мрежа. Други пък са стигнали до заключението, че няма начин да интегрират продуктите на компанията в мрежи, без да рискуват поне наблюдение на 5G комуникациите, ако не по-големи потенциални заплахи.

Засега, изглежда, че развиващите се страни - дори и тези, които са големи като Индия – почти не обръщат внимание на американските притеснения. Няколко официални лица вече открито заявяват, че не са загрижени за абстрактните заплахи за сигурността, произтичащи от произведения в Китай мрежови хардуер, особено като се имат предвид положителните им официални отношения с Пекин. Тайланд пък изразява някаква загриженост, но тества оборудването на Huawei, за да "потвърди или отхвърли твърденията."

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X