Компютърен Хардуер

Amazon започва да произвежда свои чипове за облачната си платформа

Computer World

Големите софтуерни компании вече не са специализирани само в създаването на софтуер, а се насочват и към производството на чипове. Последното доказателство за тази тенденция идва от Amazon. Компанията обяви в понеделник, че нейната облачна дивизия е създала свои собствени чипове за захранване на уеб сайтовете на клиентите на облачната си платформа и останалите ѝ услуги. Чиповете, наречени Graviton, са изградени на база същата технология, която захранва смартфоните и таблетите. Този подход е често обсъждан в облачната индустрия, но никога не е тестван в голям мащаб.

Изненадващият ход на Amazon е в отговор на усилията на Google да създаде свои собствени чипове, за да захрани алгоритмите си за изкуствен интелект, които се изпълняват в центровете за данни, отдавани под наем на потребителите на облачната инфраструктура на компанията. От Amazon коментират, че са се заели със сложната задача по дизайна на собствени чипове, за да интегрират по-добре софтуера и хардуера в своите гигантски центрове за данни, което би им позволило да предлагат нови, по-евтини услуги.

 

Това не е възможно с чипове, произведени от Intel или AMD, които са предназначени за задоволяване на нуждите на много разнородни клиенти”, обяснява Мат Гърман, вицепрезидент, ангажиран с този проект на Amazon, и добавя: "Можем да направим някои много специфични неща, които да гарантират, че процесорът работи много по-ефективно в нашата среда, което ще доведе до по-ниски разходи. Клиентите, които имат ранен достъп до сървъри, задвижвани от Graviton, намаляват разходите си за някои услуги почти наполовина”.

Въпреки че Amazon е най-известна със своя онлайн магазин, повечето от печалбите на компанията идват облачната ѝ дивизия - Amazon Web Services (AWS). Тя печели пари чрез отдаване под наем на изчислителна мощност и обеми за съхранение на други компании и държавни агенции.

По думите на Гарман вече има клиенти, които са спестили 45% от разходите си, прехвърляйки към новите сървъри. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X