Компютърен Хардуер

Разновидност на WannaCry спряла производството на TSMC

Computer World

Както computerworld.bg вече писа, през уикенда производителят на чипове TSMC съобщи, че някои от неговите производствени предприятия трябва да бъдат затворени заради вирус, който е заразил системите на компанията. Докато някои от тях успяха да възобновят работата си бързо, други останаха извън строя в продължение на един ден. Във вторник, от TSMC разкриха, че вирусът е бил вариация на WannaCry, а Bloomberg съобщи, че компанията е възобновила 100% от операциите си, но се очаква да има закъснения при доставките.

Самият вирус е достъпил системата, след като външен доставчик е инсталирал заразен софтуер, без преди това да го сканира за вируси. Впоследствие вирусът се разпространява, засягайки съоръженията в Тайнан, Хсинчу и Тайджун. Изпълнителният директор на компанията - C.C. Вей - не коментира потенциалното въздействие на вируса върху клиентите, нито пък откъде произхожда злонамереният софтуер или как е преодолял протоколите за сигурност. “Ние сме абсолютно изненадани и шокирани. Преди сме инсталирали десетки хиляди софтуерни инструменти, но това е първият път, когато се случва подобно нещо”, коментира единствено Вей.

В отговор на създалата се ситуация занапред TSMC ще промени процедурите си за сигурност. "Разбрахме, че не е възможно хората да не правят грешки, така че сега създаваме нов механизъм, който скоро ще бъде включен онлайн. Той не изисква човешка намеса", разкрива още изпълнителният директор на производителя на чипове, които работят с компании като Apple, AMD, NVIDIA и Qualcomm.

Припомняме ви, че WannaCry се разпространи мълниеносно из световната мрежа миналата година, като удари стотици хиляди компютри в над 150 държави. Някои от компаниите и групите, които станаха жертва на вируса, са Боинг, Рено, Хонда, FedEx и Националната здравна служба на Обединеното кралство.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X