Компютърен Хардуер

Какво ще допринесе придобиването на Plexxi за стратегията на HPE?

Computer World

С придобиването на Plexxi (хиперковергирана мрежа за софтуерно-дефинирани центрове за данни) преди броени дни, Hewlett Packard Enterprise има за цел не само да укрепи своята хиперконвергирана инфраструктурна стратегия, но и да се доближи до дългосрочната си цел за рационализиране на изграждането на софтуерно-дефинирани центрове за данни. HPE увеличи приходите от своята хиперконвергирана инфраструктура (HCI) през 2017 г. и се изкачи на трето място в пазарната класация на IDC, като се очаква компанията да ускори този растеж. Това кара редица експерти да смятат, че технологията на Plexxi е наистина ценна за HPE.

"Когато нямате софтуерно дефинирани мрежи като част от вашето решение, можете да въведете изкуствени ограничения. Но Plexxi позволява обработката на мрежови процеси, по същия начин, както се управляват натоварвания чрез виртуализация на мрежата”, коментира Стив МакДауъл, старши анализатор в Moor Insights & Strategy.

HCI пазарът е изключително важен за HPE като стъпка напред по пътя към цялостна композируема инфраструктурна стратегия (стратефия, съставена от компоненти, които могат да бъдат избрани и сглобени в различни комбинации, за да отговарят на специфичните изисквания на потребителите), коментираха от компанията.

"Композируемата инфраструктурна стратегия и HCI са в разгара на намирането на своето място една спрямо друга. Крайната ни визия е софтуерно дефиниран център за данни, който, от гледна точка на потребителя, свързва обществения и частния облак и разпределя натоварването при разработка на приложения", обяснява Сарвар Раза, вицепрезидент на стратегията за софтуерно дефиниране и облаци в HPE. Според Раза, както и според други индустриални анализатори, липсващият технологичен компанент при предлагането на HCI е свързването в мрежа. Затова и както HPE, така и други доставчици започват да наблягат на работата в мрежа като важна част от композиционното си портфолио. 

 По-рано този месец компанията Nutanix представи Nutanix Flow, софтуерно-дефиниран мрежов продукт, който ще бъде интегриран в инструмента Acropolis, за да осигури защита на приложенията както срещу вътрешни, така и срещу външни заплахи. Dell Technologies пък разполагат NSX – софтуерно-дефиниран мрежов продукт, разработен от VMware – който събра известна скорост на пазара през 2017 г. NSX обаче може да бъде единствено първа стъпка. По време на последната конференция Dell Technologies World ръководителите на компанията обсъдиха развиващата се композируема инфраструктурна стратегия и накратко представиха едно ново решение - PowerEdge MX, модулна система, която ще бъде доставена в края на тази година, с пет пъти по-висока мрежова I/O производителност и три пъти по-голям капацитет за съхранение от обичайния за двустепенните сървъри.

Въпреки това, според много анализатрори HPE изглежда, че има по-развита стратегия в тази сфера от Dell, но пък не е ясно дали компанията ще успее да реализира високо поставените си цели.

"HPE направи много придобивания, но за мен не е много сигурно, че те ще са толкова успешни, колкото концепцията на Dell, които пускат всички парчета от пъзела заедно. Но ако HPE успее да изпълни стратегията си, може да се превърне в силен конкурент", смята МакДауъл от Moor Insights & Strategy, като добавя, че освен композируемата си стратегия, HPE трябва по-добре да позиционира и други свои продукти за съхранение като 3PAR и Nimble.

Продуктовите линии, които са в основата на HCI-композируемата стратегия на HPE, са три - SimpliVity за HCI; Synergy, основа на плановете за композируема инфраструктура; и OneSphere, софтуера за управление облачната структура на компанията.

"Следващата фаза в HCI е да се съчетае с композируемата инфраструктура, за да даде на организациите по-голяма гъвкавост при използване на общ ресурс за поддръжка на различни сървъри", смята от своя страна Рик Луис, старши вицепрезидент и генерален мениджър на групата за софтуерно-дефиниране и облачна инфраструктура в HPE. Този процес започва с изместване на технологиите към ръба. Като се има предвид напредъка при софтуера за управление и работа в мрежа, в съчетание с по-евтин и мощен хардуер, компаниите се стремят все повече да разтоварят обработката и анализа на данни към крайните сървъри.

"Виждаме потребителите, които искат простотата на HCI-стила и софтуерно-дефинирано съхранение на ръба. Затова и разширяваме интеграцията на SimpliVity в повече от нашите продуктови линии и в по-големите центрове за данни, като вграждаме това решение в нашата композируема инфраструктура", добавя още Луис.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X