Компютърен Хардуер

2017-та е била шеста поредна година на спад на PC пазара

Computer World

Световните доставки на персонални компютри са отбелязали шеста година на спад, като през миналата 2017 г. свиването е било 2,8 на сто. Само четвъртото тримесечие е налице спад от 2% заради слабо търсене в САЩ и пасивен потребителски сегмент, обяви Gartner.

В Азиатско-тихоокеанския регион обаче е налице 0,6% ръст през последните месеци на 2017-та. Според анализаторите потребителското търсене се е стабилизирало в много страни, като в основата на това стоят геймърските продукти, както и тънките и леки ноутбуци. В Китай например е отчетен ръст при търсенето на компютри за пръв път от 2012 г.

Четвъртото тримесечие на 2017 г. пък е било 13-то поред, белязано от спад.

“Резултатите през четвъртото тримесечие потвърдиха, че компютрите вече не са популярен празничен подарък”, заяви Микако Китагава, старши анализатор в Gartner. Той допълва, че тези машини няма да изчезнат от домакинствата, но се превръщат в по-специализирани устройства, купувани с определена цел. Купувачите гледат все повече функционалностите, а не най-ниската цена, което ще увеличи средната стойност на продуктите. Вследствие на това пък ще нараснат печалбите на всички по веригите на доставки.

Китагава обаче подчертава, че до достигането на този момент предстои още свиване на пазара.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X