Компютърен Хардуер

IBM с претенции за лидерство в AI центровете за данни

Computer World

IBM представи първия си сървър с Power9 - Power System AC922  по време на форума AI Summit в Ню Йорк. Компанията демонстрира версия на Power9, настроена за Linux, с четирипосочен многонишков вариант SMT4. Чиповете Power9 със SMT4 поддържат 24 ядра, но вградените в сървъра AC922 разчитат на 22. Най-бързият Power9 в AC922 работи на 3.3GHz. С пускането в експлоатация на първия си търговски сървър, базиран на новите процесори, IBM прави поредната крачка в стремежа си за лидерство при центровете за данни, базирани на изкуствен интелект (AI), и доставчиците на уеб услуги. Вградените в платформата чипове Power9 все още не достигат максималните скорости, които гарантира линията Xeon Scalable Processor на Intel, но предлагат изключителна производителност, насочена към постигането на предимство в машинното обучение и ускорените приложения за бази данни.

Сървърът AC922 с въздушно охлаждане модел 8335-GTG, който ще бъде пуснат в експлоатация в средата на декември, както и двата други модела (един с въздушно охлаждане и един с водно), които трябва да бъдат доставени през второто тримесечие на следващата година, ще разчитат на по два чипа Power9 - за Red Hat и за Ubuntu Linux. През 2018 г. IBM планира да пусне сървъри с версия на Power9, която е настроена за AIX и System i, с осемпосочен многонишков SMT8 и PowerVM виртуализация.

Технологичният гигант разработва технологията Power от ново поколение от четири години и започна да разкрива спецификациите ѝ миналата година. Историята на процесорите Power е преплетена с усилията на IBM за развитието на изкуствения интелект и допълва базираната на тази технология облачна услуга на компанията – Watson, която разчита на процесори Power7.

Серията Power9  е първата линия процесори, която поддържа редица нови входно-изходни технологии (I/O), включително PCI-Express 4.0 и NVLink 2.0, както и OpenCAPI, интерфейсна архитектура за високочестотен AI, и ускорители на бази данни като ASIC и FPGA. Тези технологии позволяват на процесорите да работят с различни копроцесори за натоварване, свързано с машинно обучение, високопроизводителни и визуални изчисления, както и високоефективна уеб услуга.

"Когато става дума за работно натоварване на AI, това е свързано предимно с наличието и обработката на данни - как да ги получите, да ги изчислите, да ги преместите и да получите модел за машинно обучение по възможно най-бързия и коректен начин", коментира Стефани Чирас, вицепрезидент на IBM Power Systems.

PCIe 4 осигурява пропусквателна способност до 16 гигатрансфера в секунда - два пъти по-голяма от тази на PCIe 3, която използва Intel. NVLink 2.0 пък позволява преносен капацитет до 25Gbps за графичните процесори Nvidia. Според тестовете на аналитичната компания Kinetica базата данни работи 1,8 пъти по-бързо на Power9, отколкото на Power8. IBM пък твърди, че Power9-базираният сървър AC922 е създаден и с цел да демонстрира подобренията в производителността на AI рамки като Chainer, TensorFlow и Caffe.

"Най-впечатляващото и отличителното нещо, свързано с Power9, са входно-изходните технологии (I/O). По същество те са като швейцарско ножче за ускорение на машинното обучение", смята Патрик Мурхед, директор на Moor Insights & Strategy.

“Процесорите Power9 се използват в системи, които не са на IBM. Google и Rackspace например разработват система, наречена Zaius, която използва Power9 и OpenCAPI, като се очаква тя да бъде достъпна за бизнеса през следващата година”, разкрива още Мурхед. Суперкомпютрите на Министерството на енергетика на САЩ и тези в американските национални лаборатории Oak Ridge и Lawrence Livermore също разчитат на Power9.

Спецификации на Power System AC922

IBM Power System AC922 разполага с два модела с въздушно охлаждане, които предлагат по два Power9 процесора с 16 до 20 ядра, работещи от 2.25GHz до 3.12GHz, допълнени с от два до четири графични процесора Nvidia V100. Версията с водно охлаждане, която се очаква да излезе на пазара през второто тримесечие на 2018 г., ще предлага Power9 чипове с от 18 до 22 ядра, работещи от 2.55GHz до 3.3GHz, и отново два или четири графични процесора Nvidia V100.


IBM с претенции за лидерство в AI центровете за данни

© Computer World, Computerworld.bg

Процесорът Power9 на AC922 се отличава с по-ниска тактова честота от тази на чиповете Platinum в процесора Xeon Processor Scalable Family на Intel, който работи до 3,6 GHz. Но докато Xeon има до 28 ядра с 56 нишки, 22-ядреният Power9 на AC922 със SMT4 разчита на 88 нишки. По-високата гъстота на нишките, която позволява ефективно използване на ресурсите на процесора и подобрява производителността, заедно с I/O възможностите за на Power9, обещават да дадaт нов тласък на машинното обучение.

Всички модели на AC922 ще предлагат 512KB персонален L2 кеш на ядро и 10MB споделен L3 кеш на чифт ядра; 8 модула DIMM на процесор и от 8GB до 128GB 2666Mhz DDR4 DIMM. Новите сървъри на IBM разполагат с два порта USB 3.0 и два 16GB Ethernet порта; общо място за съхранение 7.68TB и четири слота PCIe Gen4. Системите са широки 441,5 мм, високи 86 мм и с дълбочина 822 мм.

PowerAI инструменти за Power9

Инструментите за машинно обучение на платформата PowerAI на IBM ще бъдат достъпни за Power9 системите в началото на 2018 година. Една от възможностите, които дава тази платформа, е разпределеното задълбочено обучение (Distributed Deep Learning) - разпределяне на задачите за задълбочено обучение на различни физически сървъри.

До момента Intel има виртуален монопол в сферата на сървърните чипове, с над 90% от пазара. Но с Power9, IBM си поставя за цел да достигне поне 20% пазарен дял до 2020 г. Това обаче няма да стане никак лесно, след като през юли тази година Intel представи своята линия Xeon Scalable, а месец по-късно AMD пусна в експлоатация своята линия Epyc, която предлага конкурентна производителност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X