Компютърен Хардуер

ADSYS: Сървърните чипове на Intel и AMD са качествен скок

Владимир Владков

Владимир Владков

Сървъри, базирани на новите мощни чипове Intel Xeon Scalable Processor и AMD EPYC, готови сървърни решения на Supermicro и системи за съхранение на данни от Infortrend Technology и Synology представи пред партньорите си ADSYS. От 20 г. компанията предлага на клиентите и партньори си цялостни решения, работещи стабилно и базирани на върхови технологии, заяви Николай Вачев, управител на ADSYS. Българската компания разработва и предлага и собствени сървъри под марката AIS, но освен това RAID контролери на Broadcom (познати до 2014 г. под марката LSI) и Areca, твърди дискове и дискови системи на HGST, дънни платки и barebone системи на ASRockRack, продукти на Tiger Technology, решения за мрежова сигурност на Barracuda Networks, шасита за вграждане в шкаф на Genesysgroup, с които ADSYS работи повече от 15 г., захранващи блокове на Seasonic и др.

Николай Вачев, управител на ADSYS. Снимка: Владимир Владков

 

Новите сървърни процесори Intel Xeon Scalable

представляват качествена нова стъпка в сървърната технология, заяви Владимир Каравелов, технически директор на ADSYS. Те осигуряват 1,65 пъти по-голяма производителност от досегашните фамилии Xeon, многократно по-добра сигурност и по-лесно сервизиране при отпадане на цял физически сървър. „По-голямата производителност се дължи и на новия набор от инструкции AVX-512, който осигурява до 4,83 Gflops/W в процесор. Тези инструкции могат да се използват за редица изчислителни задачи, както и за различни видове видеобработка. Все още очакваме софтуерни приложения, които да ги използват пълноценно”, допълни той.


ADSYS: Сървърните чипове на Intel и AMD са качествен скок

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Владимир Каравелов, технически директор на ADSYS, представи новите възможности на сървърните процесори Intel Xeon Scalable. Снимка: Владимир Владков

Новата интерконект технология Omni Path е вградена в процесора и осигурява свързване на сървърите, като дава възможност за изграждане на клъстери по нов начин с много голяма скорост на обмен между сървърите. Според мен, Infiniband ще отмре заради Omni Path“, допълни Каравелов.

Една от големите промени при чиповете е новата архитектура mesh, при която всички ядра са свързани с по няколко пътеки, а не в един или два пръстена като при по-старото поколение. „В процесора е вградено почти всичко, малко от функциите остават в чипсета, обясни Каравелов. - Има сериозно нарастване на производителността при криптиращи операции, което се постига чрез вградени функции в чипсета. UPI е новата шина между процесорите, използваща нов протокол, като тя заменя досегашната QPI. Паметта е 6-канална, а не както досега 4-канална. В новите процесори Xeon Scalable има по две или три UPI връзки, което увеличава значително производителността на цялата система”, допълни той. Целият сървърен пазар се насочил към SSD дискове, особено моделите, използващи технология NVMe.

 

Виртуализация и сигурност

Новите Intel Xeon Scalable се предлагат в 4 линии (бронзова, сребърна, златна и платинена), като всички чипове имат по 48 PCIe пътеки. Технологията Hyper-Threading е налична в моделите, започващи от сребърната линия, която заменя сегашното поколение Xeon за двупроцесорни машини. Златната и платинената линия са в друг ценови клас, но и предлагат много голяма изчислителна мощ и редица нови функционалности.

По отношение на виртуализацията в чиповете са вградени две съвсем нови технологии - TSC (Timestamp counter scaling) и MBE (Mode based execution control), като чрез втората хипервайзорът следи много по-добре за зловреден код или за опити са проникване във виртуалната среда. „В новите чипове има до 4,2 пъти повече виртуални машини на процесор, т.е. броят на обслужваните сървъри ще е по-малък, а броят на виртуалните машини ще продължи да расте, така че цените на по-скъпите процесори ще са оправдани“, смята Каравелов. Нова технология е и QuickAssist (Intel QAT), която подобрява симетричното криптиране и автентифициране, както и асиметричното криптиране, RSA, компресирането на данни и др. „Новите чипове могат да осигурят до 100 гигабита криптиране и 100 гигабита компресия“, допълни той. Тези технологии ще бъдат вградени във всички нови сървърни дъна. Освен това технологията VMD, вградена във FPGA, предоставя RAID контролер в процесора, т.е. хардуерно ускорение, като с негова помощ може да се създаде RAID ниво 0, 1 и 5. По отношение на мрежите новите Xeon преминават към технологията 40 Gbps Ethernet. По-бързата работа на сървърите се постига и чрез новите SSD дискове Optane, които осигуряват малка латентност и голяма пропускватeлна способност.

 

По-мощни са и сървърните процесори на AMD

С чиповете EPYC AMD изведнъж „изплува с гръм и трясък“, коментира Николай Вачев. Тези процесори серия 7000 имат до 32 ZEN ядра, по 8 канала и до 2 TB памет на процесор, до 128 PCIe връзки. В новите чипове всички функции са вградени в процесора и всъщност няма чипсет. По тази причина системите с EPYC са доста по-евтини. Самите процесори също са в „интересна“ ценова категория. 8-ядрен чип струва около $500 (при поръчка на 1000 броя), при 16-ядрените масовият процесор е около $650, а дори за системи с 24 ядра потребителят ще плати малко над $2000. „AMD предлага и еднопроцесорни решения, чрез които може да се създаде мощна работна станция или геймърски компютър, като чипът за тях е около $750“, обясни Вачев.

Дъната за AMD EPYC са по-евтини защото няма чипсети, като сред производителите на такива дъна са Asus, Gigabyte, Supermicro, Wistron, TYAN. “EPYC 7000 може да доставим още днес, като при поръчка пристигат за около 2 до 3 седмици. Все още има проблем с дъната, но до месец се надяваме на регулярна доставка и на дънни платки“, обясни управителят на ADSYS.

Кеш памет L2 има на всяко процесорно ядро в EPYC, a L3 кеш има на всеки 4 ядра. Всеки процесор разполага с по 8 канала за памет, но на един канал не може да има повече от два DIMM слота, за да се намали латентността на паметта. Сред останалите новости в чиповете на AMD са 10 Gbps Ethernet, AMD Secure процесор, вграден в чипа и др.

 

SuperMicro вече разполага с решения,

базирани на новите процесори на Intel и AMD. „От 5 г. работим с ADSYS, заяви Раул Гюртц, представител на SuperMicro. - Вече сме готови с платки за AMD EPYC и Intel Scalable”, допълни той. Сървърната компания съществува от над 25 години и досега никога не е имала спад на приходите и печалбата. Продажбите в региона EMEA генерират 18% от приходите на SuperMicro, като през 2017 г. тя е продавал в света общо 1,2 млн сървъра и подсистеми, произведени в 8 собствени фабрики. „Предлагаме и цялости решения, създадени в сътрудничество и с партньори като ADSYS”, коментира Гюртц.


ADSYS: Сървърните чипове на Intel и AMD са качествен скок

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Предлага и редица софтуерни решения за управление (SSM, SPM, SUM), Redish API и др., както и системи, специално оптимизирани за Cloudera, за Red Hat и други софтуерни приложения

 

Корпоративно съхранение на данни

осигуряват системите на Infortrend, като моделите EonStor DS се предлагат в 4 серии – 1000, 2000, 3000 и 4000. “Първите две са устройства от нисък клас, като моделите 3000 и 4000 осигуряват съответно до 450 000 и 750 000 IO операции. В 90% от случаите сме възпроизвели тези резултати в нашия офис пред клиенти“, заяви Владимир Каравелов.

Серията DS 1000 e подходяща за монтажни станции и малки виртуализации. „Софтуерните лицензи са еднакви за всички серии“, обясни той. DS 3000 предоставя 12 Gb/s SAS интерфейс, а DS 4000 са много мощни машини, използвани главно за видеоредактиране и тв компании. Системите разполагат с един или два контролера, всички са с резервирани захранвания. „Изключително качество на производството, дизайн изцяло без кабели вътре в кутията“, обясни техническия директор на ADSYS.

В новите модели суперкондезатор заменя батерията, която върши работа при аварийно спиране на тока. Със системите на Infortrend можете да правите локално репликиране на данните, както и отдалечено репликиране на физическо отдалечено място (през FC или 10 Gbps). Вградената функция Self Encrypting Drive (SED) осигурява хардуерно криптиране на данните върху дисковете, поддържащи SED. Дори ако дисковете бъдат извадени от системата за съхранение, данните не могат да бъдат достъпени, тъй като фабричното криптиране блокира тяхното активиране извън нея. Същевременно функцията IDR (Intelligent Drive Recovery) предпазва от грешка в използваната медиа или повреда на диска, като наблюдава „колко живот“ остава на SSD диска, въпреки че се ползват дискове от най-висок клас“, обясни Каравелов.

 

Системите на Synology

също осигуряват съхранение на данни, като основното предимство са многото възможности, които предоставя софтуерното обезпечаване на устройствата, обясни Николай Вачев. Решенията на Synology са комплексни, като освен съхранение на данни осигуряват синхронизация и споделяне на данните, тяхната защита. „Заедно с NetApp са на първо място в средния клас NAS устройства в света според Storage magazine“, допълни Вачев.

ADSYS предлага и трите основни групи продукти на Synology NAS устройства, системи за видеонаблюдение, а отскоро и рутери. Самите NAS устройства са 4 групи, като серията J е за домашни потребители, сериите Value и Plus са бизнес устройства, а моделите FS и XS са във високия клас за вграждане в шкаф.

Серията Value е за малки фирми, като предлага транскодиране на 4К видео, а серията Plus включва модели, готови за виртуализация. Системите FS и XS предлагат и модели, изцяло базиран на flash памет. „Това са бързи и скъпи модели с 10 Gbps връзка, до 180 диска с JBOD, като по този начин потребителите могат да създадат дори петабайтово решение. Всички високи класове са сертифицирани за VMware vSphere и MS Hyper-V”, допълни Вачев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X