Компютърен Хардуер

Експерти очакват Microsoft да се откаже от Surface

Computer World

Склонността на Сатя Надела да бракува носещи загуба на Microsoft продукти стана причина да се заговори кое устройство или продукт ще е следващото. И докато някои спекулират, че това може да са Bing или Xbox, представители на различни производители на компютърно оборудване са уверени, че това ще бъде именно серията устройства Surface на софтуерния гигант.

 

 

По време на Canalys Channels Forum Джанфранко Ланчи, корпоративен президент и директор „Операции“ на Lenovo се изказа много песимистично.

„Microsoft прави много пари от облачни услуги, прави много пари от Windows и Office, но губи много пари от устройствата. Честно казано, трудно е да разберем защо трябва да продължават да губят пари. За тях е много трудно да управляват хардуерен бизнес, трябва да внимават за всеки детайл“, каза той.

Ланчи очаква Microsoft да закрие тази си дейност, може би, още следващата година.

Преди софтуерният гигант да пусне през 2012 г. своите таблети, започвайки с версията RT, тогавашният СЕО Стив Балмър е против проекта и предвижда продажбата на едва „няколко милиона“. При пускането си серията Surface претърпява фалстарт, в резултат на технически проблеми и трудности с достигането до пазара. Това се отразява и на стойността на акциите на компанията.

Мариус Хаас, главен търговски директор на Dell, коментира пред The Register, че моделите Surface са изпълнили целта си. Според него е напълно логично Microsoft да използва собствен хардуер за да „демонстрира пълния капацитет на софтуерната си платформа“, но компанията никога не е имала намерение да създава „голямо портфолио с продукти за всеки форм фактор“.

Стив Брейзър, СЕО на аналитичната компания Canalys, коментира, че Сатя Надела ще спре тази линия продукти, защото той е „човек на софтуера, на облака“ и припомня закриването на подразделението за мобилни телефони.

 

Макар все още да няма ясни сигнали, че тези изказвания отразяват някакви реални планове на Microsoft, те подчертават загубата на доверие в желанието на компанията да се придържа към дадена продуктова линия и подчертават виждането, че Microsoft се стреми да бъде доходоносна компания, която е малко вероятно да инвестира в платформи, а ще се концентрира върху висок растеж и бърза възвращаемост, коментира MSPoweruser.

 

В изявление на Microsoft по темата се казва: „Surface продължава да стимулира растеж в своята категория и променя начина, по който хората творят, учат и работят. Ще продължим да правим нововъведения и създаваме устройства, които предлагат на потребителите нови и въздействащи изживявания“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X