Компютърен Хардуер

Компютър, побиращ се в шепата, решава все по-сложни задачи

Владимир Владков

Персоналните компютри с малък форм фактор са на пазара от години, но доскоро повечето се използваха от масовия потребител като мултимедиен център за дома, който да излъчва поточно аудио и видео към останалата битова техника в хола. През последните няколко години обаче се появи още по-малък формат на PC-то – ултрамалки корпуси с размери едва 5 на 5 инча и с дебелина само 1 инч.

Днес компактните компютри намират приложение в много области. От една страна, това се дължи на техните малки габарити, но съчетани с внушителни способности. Например PC с малък форм фактор във вид на индустриално устройство може да се експлоатира в температурен диапазон от -40 до +70 градуса по Целзий. Подобна спецификация съществено разширява сферите на приложение на тези машини.

Скромните размери на мини PC-то дават възможност то да бъде монтирано в и към различни приспособления. Специалистите отбелязват, че тези устройства са подходящи за банкови системи, игрални автомати, транспортни средства, касови апарати и POS терминали, системи за видеонаблюдение и много други.

Често компактните компютри се разработват на базата на популярни процесори. Това е важна особеност, тъй като тези чипове осигуряват голямо бързодействие. Трябва да се отбележи, че тази категория PC-та са снабдени с чипове с много малко енергопотребление. Това намалява сериозно нагряването на централния процесор и по този начин отпада необходимостта да се монтира охладителна система.

По тази причина компактният компютър работи напълно безшумно. Много от моделите притежават и сертификат за защита IP30. Сред техните особености са голямата надеждност и продължителният експлоатационен цикъл, както и доста широк набор от входно/изходни портове въпреки малките размери на корпуса.

 

Бизнесът също се ориентира към Mini PC

Компактните компютри не са много подходящи за тежки изчислителни задачи като CAD/CAM програми, редактиране на видео и други приложения, при които се иска голяма изчислителна мощ и съответно повишена температура на чиповете, нуждаещи се от охладителна система. Те обаче могат да се справят с редица други задачи, свързани с бизнеса. Всяко mini PC може да се справи с уеб браузване или да стартира офис пакет от типа на LibreOffice Free Office Suite и QuickBooks. Те могат да обслужват и облачни приложения като Google Office Apps, QuickBooks Online, Xero и FreshBooks, освен това да действат като база за т.нар. публични рекламни дисплеи (digital signage).

Новите модели тънки компютри разполагат с USB и HDMI портове, така че могат да изпълняват ролята и на Skype устройство за видео конференции и видео разговори.

В същото време този клас машини не са толкова скъпи, колкото еквивалентните им настолни десктоп компютри. Цената зависи и това как ще ги конфигурирате (например с обикновен твърд диск или с твърдотелен вариант SSD с голям капацитет), но въпреки това средната цена е доста под тази на настолните модели.

По същественото за бизнеса е, че те не заемат никакво място на работното място. Много от моделите могат да бъдат закачени просто зад монитора с помощта на включената VESA скоба (същата, която се използва при закачане на монитор или плосък телевизор на стената).

 

Модели за два „вкуса“ - готови за употреба или за сглобяване

Важният въпрос, който всеки купувач на компактен компютър трябва да си зададе, е дали иска готов за незабавна експлоатация компютър или иска сам да поработи върху компонентните и съответно възможностите на машината.

Т.нар. беърбоун компютри, предлагани от компании като Gigabyte, Shuttle, Intel и други, се доставят в корпус със захранване, платка за окачване тип VESA, но нямат RAM памет, твърд диск или операционна система. Добавянето на два модула RAM памет и диск като за лаптоп отнема не повече от 5 минути, като всеки неспециалист може да се справи с тази задача.

След това можете да добавите операционна система, като инсталирането на Windows 10 не би трябвало да отнеме повече от половин час (наборът от необходими драйвери е по-малък).

Други модели като Shuttle XPC Nano, Acer Revo One и Lenovo IdeaCentre Stick 300 са готови за работа още с изваждането им от кашона, като само свързвате към тях клавиатура и мишка.

Е, разбира се, нужен ви е и монитор, за предпочитане с HDMI вход, но той вече е наличен в повечето монитори и LED телевизори.

Бонусът, който получавате и с двата типа компактни компютри е, че те използват изключително малко електроенергия. И макар че намалената сметка за електроенергия едва ли ще ви направи по-богати (независимо дали мащабът на внедряването е много голям), това ефективно PC ще генерира изключително малко топлина, така че на корпуса му няма „да си варите яйце“ или да включвате заради него климатика. На практика тези малки компютри са толкова тихи, че ако са закачени зад монитора, няма и да разберете че са там.

Някои от водещите доставчици на компактни PC-та разчитат и на допълнителни иновации именно в областта на охлаждането. Системите XPC на Shuttle например разполагат с технологии като ICE 2 (Integrated Cooling Engine 2), ICE Bridge Cooling, пасивно охлаждане и др. Охладителната система Integrated Cooling Engine 2 използва конвекционно охлаждане за отвеждане на топлината от процесора намиращите се близо до него компоненти. Усъвършенстваната версия на системата ICE 2 съдържа никелово покритие за по-голяма здравина, но и за защита от ръжда на медните тръби, които са запълнени с дестилирана вода. Именно те отвеждат по-ефективно топлината, осигурявайки високоефективно охлаждане на процесора и на корпуса.

Другата съвременна технология на Shuttle ICE (Integrated Cooling Engine) предлага охлаждане на платформата в периоди на максимална производителност. Технологията се базира на топлотовеждащи тръби за по-добра защита на микросхемите: северния мост (North Bridge), южния мост (South Bridge) и схемата MOSFET. По този начин се осигурява по-дълъг експлоатационен живот на компонентите, а системата работи по-стабилно дори при по-високо натоварване, обясняват от производителя.

 

Индустриални приложения и вградени системи

С цифровизацията на производството и появата на “промишлен интернет на нещата“ (Industrial Internet of Things, IIoT), се развиха и системи за промишлена автоматизация. Така че производителите на изчислителна техника отделят все по-голямо внимание на стратегиите за развитие на вградените решения и промишлените персонални компютри

Особен интерес за фирмите, сглобяващи решения за промишлеността, вградени системи, настолни машини и мултимедийни центрове, представляват новите дънни платки, които работят с процесорите Intel Core от шесто поколение, базирани на архитектурата Skylake.

Пазарът на промишлени компютри днес се характеризира със стабилен ръст за разлика от общия PC пазар. Затова и производителите го разглеждат като много важно направление за бъдещи иновации. Проблемите, с които се сблъсква днес световната икономика, принуждават компаниите да повишат ефективността, да свият разходите, затова и към промишлените модели се предявяват нови изисквания. Най-големите доставчици на такива системи инвестират в тях значителни средства и развойни екипи.

Вградените решения стават все по-търсени днес. Индустриалните компютри могат да се използват в игрални автомати, системи за умния дом, роботизирани устройства, информационни табла и други подобни терминали. В сравнение с традиционните компютри индустриалните модели имат завишени изисквания към използваните компоненти, тъй като се експлоатират в по-сурови условия: повишена температура, както и в критични възли, проектирани за продължителна безотказна работа. Вградените и индустриалните компютри функционално не се отличават твърде много от пълноразмерните си събратя, но винаги гарантират повишена отказоустойчивост. В същото време техните компактни размери и максимално аскетичен форм фактор „не търпи“ излишно количество портове и конектори. Този подход се отразява благоприятно на надеждността, която е необходима за денонощна работа при екстремни температурни режими. Те са способни да решават множество задачи, поставяни от съвременното промишлено производство, без да се нуждаят от сериозна поддръжка или от капиталови разходи за придобиването им.

За разлика от офисните компютри, които работят в доста комфортен за електрониката режим, индустриалните компютри се налага да се справят с изчислителните си задачи в доста по-сурови условия в разширен температурен интервал (дори над 60 градуса), при това за продължителен период.

Съществуват редица приложения, за които е необходим вграден компютър в защитен корпус, който предпазва електрониката от попадане на прах, влага или други агресивни среди. Такива системи са с компактен размер, безвентилаторна конструкция, конекторите също са в защитена модификация.

Индустриалните компютри вече се ползват масово в автомобилния, железопътния и морския транспорт, като те са проектирани с отчитане на специфичните изисквания на съответния бранш. Те често се монтират в мобилни и стационарни специализирани системи, предназначени за събиране и обработка на данните с последващата по-сложна обработка в централизирани центрове за данни. Отчитайки всички тези изисквания, разработчиците са предвидили възможности за свързване на такива компютри не само към кабелната Ethernet мрежа, а и към безжичната, както и реализацията им във вид на неголяма комуникационна платформа.

IPC могат да имат редица по-различни характеристики, например наред с интерфейсите VGA/DVI да поддържат LVDS/eDP, да има портове RS232/422/485, няколко LAN контролера LAN (Intel или Realtek), цифрови входове/изходи и интерфейс LPT, стандартен входен захранващ конектор DC. Те са създадени за работа с широк диапазон от захранващи напрежения 12 до 19~24 V (понякога дори 36 V) и широк температурен режим, имат пасивна система за охлаждане и понижено енергопотребление. Съвместимостта с процесори и чипсети с продължителен жизнен цикъл (5 до 7 години) увеличава срока на тяхната експлоатация в сравнение с офисните компютри.

Сред реалните и потенциални купувачи и потребители на такива системи са компании, чийто бизнес е тясно свързан с електронната търговия, фирми за общински транспорт в големи градове (в частност за автопаркове и метро), многобройни различни здравни заведения, обществени библиотеки, както и компании, произвеждащи и обслужващи вендинг автомати. На всички тях са нужни надеждни и възможно най-малогабаритни системи, които могат да работят по 24 на денонощие и не изискващи големи средства за периодично обслужване.

Мини компютър и за SAP HANA

Крейг Симехъл, старши директор в SAP, отговарящ за отношенията с разработчиците в целия свят, се занимава от 70-те години на миналия век с програмни езици от високо ниво и интерактивни софтуерни инструменти, които дават на програмистите голяма свобода при създаване на приложения. Разработчиците използват PC базирани инструменти, за да разработят и тестват корпоративни приложения без да влияят върху продукционната среда, като генерират много по-висококачествен код, при това по-бързо отпреди.

Крейг е приложил дози подход, използвайки SAP HANA, версия Express (модифицирана версия на пълнофункционалния продукт SAP HANA) върху мини PC Intel NUC.

SAP HANA, Еxpress Еdition предоставя оптимизирани in-memory възможности за среди с ограничени ресурси, а същевременно осигурява богата функционалност. Разработчиците могат да инсталират и да използват тази версия на SAP HANA безплатно в системи с памет до 32 GB, което отговаря перфектно на характеристиките на малкия, но мощен мини компютър Intel NUC с доста слотове за RAM памет и бърз SSD диск.

„Intel NUC осигурява производителността, необходима за поддръжката на in-memory базата данни на SAP HANA, коментира Крейг. - Комбинацията отваря нови възможности за разработчиците на приложения, които да ги разработват върху Intel NUC със SAP HANA, а след това лесно да ги прехвърлят върху продукционни системи, базирани на процесори тип Intel Xeon Platinum“, допълва специалистът.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X