Компютърен Хардуер

Международната космическа станция ще получи нов компютър

Computer World

SpaceX ще изстреля поредната си ракета към Международната космическа станция (МКС) този понеделник, но на борда освен обичайните провизии ще има машина, която да направи работата на астронавтите доста по-лесна. Тази машина е Spaceborne Computer - високопроизводителен лаптоп, който не можете да си купите в магазините за компютърна техника. Системата е разработена от NASA, съвместно с Hewlett Packard Enterprise (HPE) и е пригодена за работа в дълбокия Космос.

Spaceborne Computer ще остане на борда на МКС за година, след което двете компании ще оценят производителността и представянето на машината с цел подготовка на подходяща техника за евентуална пилотирана мисия до Марс. 

Дори в наши дни повечето изчисления при космически мисии се правят на Земята - по-лесно е за астронавтите да изпратят към командния център информацията, след което да я получат обработена почти в реално време. Случаят обаче е по-различен при мисии до по-далечни дестинации, като Марс. На сигналът ще отнеме 20 минути да стигне до Земята и още 20 да се върне обратно с извършените изчисления. В подобни условия тези 40 минути могат да решат успеха на мисията и живота на астронавтите да зависи от тях. 

Ето защо е нужен мощен локален компютър, който да е устойчив на радиацията от слъчевите изригвания, на екстремни температури, прах и други. За да направи подобна машина, HPE е възприела малко по-различен подход. Вместо да влага много средства в усилване на корпуса - което води и до повишено тегло и размери - компанията е разработила специален софтуер, който да калибрира компютъра, когато засече радиация или други застрашаващи работата условия. При по-сериозни лъчения например компютърът преминава в режим на работа с минимално количество енергия, за да бъдат минимизирани щетите и грешките от радиационното влияние.

Ако тестовият период покаже, че подобен подход е успешен, HPE и NASA ще изпратят на космическата станция още оборудване. Двете компании имат около 10 години на разположение да разработят перфектната система - първите реални полети до Марс няма да започнат преди 2030-а година. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X