Компютърен Хардуер

Intel подсили позициите си в ЦОД с платформата Xeon Scalable Processor

Владимир Владков

Новата платформа на Intel – фамилията Xeon Scalable Processor, е нещо повече от просто подобряване на процесорната производителност. Базирана на архитектурата Skylake, новата процесорна линия всъщност е платформа за изчислителна мощ, памет и съхранение на данни, която да позволи на центровете за данни да оптимизират работните натоварвания и да „обуздаят“ оперативните разходи.

За да разшири пазара за своите силициеви чипове и да поддържа своя „дефакто“ монопол при процесорите за центрове за данни, Intel започва да се намесва и на сървърния пазар, предлагайки т.нар. Select Solutions. В индустрията това са инженерни системи - пакети от хардуер и софтуер, настроени за конкретни приложения.

„Intel се придвижва нагоре по хранителната верига, заяви Патрик Муурхед, анализатор от Moor Insights & Strategy. - За първи път смятам, че Intel ще предоставя изчислителна мощ, оптимизирана за работни натоварвания.“

Линията Xeon Scalable, която бе обявена официално във вторник в Ню Йорк, предлага до 28 ядра на процесор и обединява разнообразни интегрирани ускорители и допълнителни технологии за комутационна матрица, памет и съхранение на данни. Някои от тях бяха тайна доскоро, отбеляза Муурхед. Тези технологии представляват нов начин, по който Intel пакетира, предлага на пазара и доставя на клиентите своята технология, особено за центрове за обработка на данни (ЦОД), насочили се към софтуерно дефинирана инфраструктура.

Пускането й идва точно навреме, защото миналият месец AMD обяви своята линия Epyc, която предлага до 32 ядра на процесор и е най-сериозният конкурент при центровете за данни, с които Intel се е сблъсквал през последното десетилетие.

От своя страна, Intel напълно преработи процесорната фамилия Xeon за сървърите. Преминавайки от предишното поколение Broadwell към новата архитектура Skylake, компанията обединява двете предишни сегментирани процесорни линии Xeon E5 и E7 в една унифицирана платформа. Тя ще осигурява гъвкавост и мащабируемост както за задачи от стартово ниво до критични за мисията приложения за in-memory бази данни и сложни анализи на Големи данни, коментира Дженифър Хъфстелър, старши директор управление на продукти за фамилията Xeon.

Решетъчната (mesh) архитектура на Intel

Ключ за новата платформа с кодовото име Purley е новата Mesh архитектура на Intel, която заменя дизайна Ring Bus, въведен от компанията с платформата Nehalem през далечната вече 2008 г.

„Използвахме архитектурата Ring, но добавихме повече ядра, памет и входно/изходни портове и установихме, че има тесни места. Затова инвестирахме в тази нова решетъчна архитектура, специфична за ЦОД, каза Хъфстелър. - Конфигурацията Mesh оптимизира процесорната архитектура за споделяне на данните и за достъп до паметта между всички ядра и процесорни нишки, като позволява на процесорите да се мащабират от два цокъла до 8 цокъла при ускоряване на производителността.“

Фамилията Xeon Processor Scalable предлага 4 процесорни нива, представляващи различни нива на производителност и разнообразни опции за интеграция и ускоряване. Нивата имат нова номенклатура, базирана на металите – бронзово, сребърно, златно и платинено, което да улесни купувачите и търговците.

Общо Intel предлага над 50 различни процесорни SKU с различни цени за четирите нива, допълва Хъфстелър. Компанията пусна предварително информация за различните нива, но сега представи спецификации и цени, като добави, че първите потребители, осъществили реални тестове, са установили подобрение на производителността при високопроизводителни изчисления (HPC), както и при корпоративни, облачни и комуникационни приложения. Intel каза, че версиите с два цокъла с новия Xeons са показали средно 60% подобрение на производителността, а моделите с 4 цокъла – до 50% спрямо процесорите от предишно поколение Broadwell.


Intel подсили позициите си в ЦОД с платформата Xeon Scalable Processor

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Линията Scalable Processor на Intel има 4 нива

  • Платиненото ниво процесорни SKU започва от номер 8, предлагайки до 28 ядра с 56 нишки, работещи на тактова честота до 3,6 GHz и поддръжка на 2, 4 и 8 цокъла. Те предлагат и до три връзки от новата интеконтект технология на Intel UPI (UltraPath Interconnect ), осигуряваща 10,4 гигатрансфера в секунда. Процесорите от това ниво разполагат и с 48 писти PCIe 3.0 и 6 канала за памет, поддържащи DDR4-2666MHz DRAM, като най-голямата пропусквателна способност е 1,5 TB.

В тези процесори Intel e вградила и AVX-512 – това са 512-битови разширения на SIMD инструкциите Advanced Vector Extensions за архитектура x86, създадени да ускоряват различни задачи като кодиране и декодиране на видео, обработка на изображения, анализ на данни и симулации на физически среди. Процесорите от платинено ниво интегрират (по желание на потребителя) и комутационна матрица за 10GB/s Ethernet и 100GB/s Omni-Path. Технологията на Intel Volume Management Device дава възможност за „гореща“ замяна (т.е. без спиране на работата) на твърдотелни дискове SSD като супербързите модели Optane DC P4800X и базираните на памет 3D NAND DC P4600.

  • Златното ниво процесори е „раздвоено“ на SKU серия 61XX и серия 51XX, предлагащи до 22 ядра с 44 нишки, поддръжка на 2 или 4 цокъла, три връзки 10.4 GT/s UPI, както и AVX-512. Максималната тактова честота е 3,4GHz, а поддържаната памет е 2666MHz DDR4 DRAM.
  • Процесорите от сребърно ниво са с „етикет“ 41XX, предлагат до 12 ядра и 24 нишки, с максимална тактова честота 2,2GHz. Те имат и DRAM памет 2400MHz DDR4, две връзки 9.6 GT/s UPI, и технология AVX-512. Конфигурациите са само с 2 цокъла.
  • Бронзовата фамилия обхваща чипове серия 31XX, които имат до 8 ядра, работещи с тактова честота до 1,7GHz. Предлагат се конфигурации с 2 цокъла, памет 2133MHz DDR4, две връзки UPI със скорост 9.6 GT/s и AVX-512.

Препоръчителните цени започват от $213 и стигат до $10 009 за основните SKU, а за SKU моделите с по-голяма памет достигат до $13011.

Сигурност

Intel e обърнала сериозно внимание на сигурността в новите чипове. Една от използваните технологии е QuickAssist Technology (QAT), която ускорява и компресира криптографските натоварвания, пренасочвайки данните към хардуера, който оптимизира тези функции. QAT позволява криптирането на данни да се изпълнява с по-малко от 0,5% отражение върху общата производителност, твърди Хъфстелър.

QAT може да предоставя и подобрена работа при обработката на пакети; интеграция с приложения за софтуерно дефинирани мрежи (SDN) и виртуализация на мрежови функции (NFV). Освен това тя ускорява прехвърлянето на данни при инсталации Hadoop, както и 4G LTE и 5G криптирането при мобилните шлюзове и инфраструктура.

Подобрява се не само общата производителност, подобрени са и възможности на I/O и е оптимизирано работното натоварване, от което имат нужда днешните изчислителни центрове, смята Скот Милър, старши директор за ЦОД в World Wide Technology, системен интегратор, който тества новата фамилия Xeon.

„Производителността, необходима на сървъра да обслужва добре мрежовите приложения и съхранението, е много по-висока от онова, за което са създадени сървърните възли, казва Милър. - Ще можем да постигнем много по-висока пропускателна способност и плътност на един възел, отколкото бихме могли да постигнем с по-старата архитектура.“

Тези възможности не само пестят оперативни разходи, но и поддържа софтуерно дефинирана инфраструктура, а това помага на мениджърите на ЦОД да разгърнат и да разпределят работните товари с помощта само на софтуерни команди.

Тези възможности не само пестят оперативни разходи, но и поддържа софтуерно дефинирана инфраструктура, а това помага на мениджърите на ЦОД да разгърнат и да разпределят работните товари с помощта само на софтуерни команди.

Сравенения с AMD

Въпреки впечатляващите подобрения на производителността и новите I/O функции, Intel е изправена пред огромно ново предизвикателство в лицето на процесорните фамилии Epyc на AMD. Линията на конкурента предоставя до 32 ядра, 64 нишки и 3,2GHz тактова честота, като предлага и осем канала за памет DRAM - 2666MHz DDR4 и 128 PCIe шини. Фамилията обхваща от най-мощните процесори до най-маломощните чипове, като всички са достъпни във версии с 1 цокъл, които спестяват място и разходи.

Вътрешните бечмарки тестове на Intel показват, че водещите й процесори Xeon Scalable превъзхождат най-добрия модел на Epyc при конфигурации с два цокъла. Intel обаче отбелязва, че тестването е направено със софтуерни и работни товари, които може да са оптимизирани за работа само с процесори Intel.

Intel Select Solutions

Тези инженерни систми са базирани на референтен дизайн на Intel и са настроени за специфични приложения.


Intel подсили позициите си в ЦОД с платформата Xeon Scalable Processor

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Intel се насочва в нов пазар с тези решения, пакетирайки хардуерни и софтуерни системи за VMWare Virtual SAN, Microsoft SQL Server и Ubuntu NFVi. Компанията работи в тази област с производители като HPE, Ericsson, Lenovo, Huawei, Inspur, Super Micro, Sugon и Quanta, които да доразвият тези системи и да ги предоставят на клиентите.

„Intel се опитва да затвърди позициите си в екосистемата, казва анализатора от IDC Надкарни. - Проектираната система е начинът да покаже, че повечето функции, които днес се предоставят извън „периметъра на Intel“, могат да бъдат получени и вътре в платформата. Intel знае, че трудно би се отличила само на базата на процесора, трябва да премине и отвъд чистата изчислителна мощ.“

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X