Компютърен Хардуер

От „ядреното“ съревнование между Intel и AMD ще спечелят потребителите

Computer World

Две конференции, на Intel и AMD, могат да бъда считани за ключови събития в наскоро приключилото изложение Computex в Тайпе, Тайван. Ако при AMD всичко бе ясно – обновяването на серията чипове Ryzen и представянето на 16-ядрения Threadripper бяха очаквани, то Intel успяха да предизвикват учудване и дори да засегнат конкурента си.

Значимостта на двете събития може да бъда разбрана по-лесно ако се обърне внимание на предисторията. През последните години Intel властваше при процесорите за персонални компютри без да бъде сериозно притеснявана от своя съперник. След като обаче AMD разкри подробности за своята нова архитектура, Zen, и съобщи, че подготвя пускането на „най-удивителния си процесор за последните 20 г.“ стана ясно, че Advanced Micro Devices все още съвсем не е бита карта. Компанията обещаваше 40% по-бързо междупроцесорно взаимодействие (Inter-Process Communication, IPC), системи за контрол на тактовата честота, динамично предвиждане на команди и т.н. Всичко това звучеше като минимум интригуващо.

Пуснатите през пролетта серии AMD Ryzen 5 и 7 оправдаха очакванията на клиентите. Многобройните ревюта и тестове на чиповете показаха, че този път компанията е извадила на пазара сериозна конкуренция на предложенията на Intel.

От компанията дори направиха още една стъпка и в края на май на коференция за финансови анализатори представиха Threadripper – първият 16-ядрен чип от потребителски клас. Имайки предвид витаещите тогава слухове за предстоящо представяне на 12-ядрен Intel Core i9 това бе сериозна заявка за победа.

За AMD изложението Computex трябваше да бъде кулминационен момент... но Intel успя да се намеси. Точно преди събитието „случаен“ информационен теч хвърли светлина върху серията чипове Core-X, а веднага след това Грегъри Браян, мениджър по настолни клиентски платформи в компанията, по време на форума e21 (проведен в рамките на Computex), не само анонсира, но и показа 18-ядрен Core i9. Също така той обеща, че осмото поколение Core чипове ще бъдат не с 15% по-производителни от своите предшественици, както бе съобщено по-рано, а с цели 30%.


От „ядреното“ съревнование между Intel и AMD ще спечелят потребителите

© Computer World, Computerworld.bg

Разбира се, редно е да се отбележи, че някои анализатори изказаха мнение, че 18-ядреният процесор на Intel е създаден в максимално кратки срокове с цел да бъде победен Threadripper. Цитираха се мнения на анонимни представители на производители на дънни платки от Computex, според които представянето Core-X е било изненада и за тях. При всички положения обаче фактът си е факт – налице е нова „ядрена“ война между двата производителя.

Началото на сблъсъка ще е през лятото. AMD ще има известно предимство, тъй като нейните 12- и 16-ядрени Threadripper-и се очаква да видят бял свят на 27 юли. 10-ядреното предложение на Intel се очаква още този месец, 12-ядреното – през август, а 18-ядреният флагмански Core i9 – едва през октомври.

Засега AMD Ryzen системите не са много – на Computex те се брояха на пръсти – геймърски лаптоп ASUS ROG STRIX GL702ZC, плюс няколко настолни предложения от ASUS, Dell и Acer. За X-серията на Intel пък бяха показани дънни платки с чипсета x299. Разбира се в най-скоро време ситуацията ще се промени.

Отсега е ясно обаче едно: печеливши от конкуренцията между двете компании ще са потребителите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X