Компютърен Хардуер

Чип с „отворен код“ поема по пътя на Linux срещу затворените x86 и ARM

Computer World

В момента при купуване на компютър или сървър клиентите избират x86 архитектурата и по рядко – ARM. Така както Linux в областта на софтуера има за цел да преодолее доминацията на лицензионните продукти, при хардуера вече е налице чип, който трябва да се конкурира с Intel, AMD и ARM.

Отворената архитектура RISC-V, създадена от изследователи в Калифорнийския университет, Бъркли в САЩ през 2010 г.,е свободна за ползване от всички. Тя може да бъде модифицирана за персонални компютри, сървъри, мобилни устройства, носима електроника и т.н.

Стартиращата компания SiFive пък възнамерява да прави бизнес от RISC-V. Това е първата организация, която конвертира набора от инструкции на архитектурата в силиций. От там обявиха, че са създали два дизайна на чипове, които могат да бъдат лицензирани.

RISC-V е създадена в духа на софтуера с отворен код, при който общност от разработчици заедно създава, споделя, развива и модифицира архитектурата. От стартирането на проекта интересът към него постепенно нараства. В RISC-V Foundation, организацията, която управлява и промотира архитектурата, влизат 60 компании, сред които присъстват имена като Google, Microsoft, Qualcomm, AMD, Huawei.

Nvidia се очаква да използва оформени като микроконтролери дизайни в своите чипове. Компании като Google пък разработват процесори и биха могли да използват модификации на RISC-V за своите сървъри, благодарение на което да спестят от купуване на продукти на Intel.

32-битов процесор на SiFive, наречен Coreplex E31, е насочен към устройства от Интернет на нещата (IoT), носима електроника и други нисковолтови приложения. 64-битовият Coreplex E51 пък може да бъде използван в сървъри, мрежови контролери, решения за съхранение на данни и периферни изчислителни устройства.

Както доставчиците на Linux дистрибуции, така и SiFive цели да монетизира свободния дизайн, но на по-ниска цена за крайния клиент. Лицензите за чиповете могат да бъдат купени от компанията за фиксирани суми, без нужда от лицензиране. Това може да ги направи атрактивна алтернатива на предложенията на ARM и Imagination Technologies, които изискват плащане на лицензи и проценти от печалбата.

Налице е ентусиазъм около архитектурата и купуването на дизайни за чипове като Coreplex ще помогне за нейното утвърждаване, уверен е Кристе Асанович, съосновател и главен архитект в SiFive. Той е и един от създателите на RISC-V.

Компанията също така възнамерява и да започне производство на процесори през тази година. Тя вече представи нисковолтовата платка HiFive1, базирана на RISC-V чип.

Архитектурата също така стана популярна в академичните среди, където много работни групи дискутират своите успехи. Първоначално дизайнът е бил разработен именно за образованието, преди да се превърне в пълноценна основа за процесорите на SiFive.

Разбира се, това не е първият подобен отворен дизайн. Пример в тази насока е OpenSPARC, но той е базиран на вече остаряла архитектура. Фондацията стояща зад RISC-V промотира агресивно своята разработка.

RISC-V е с различен дизайн от високо интегрираните x86, Power и донякъде от ARM. Архитектурата е модулна, което означава че независими копроцесори могат да бъдат добавяни към централното ядро. Според Асанович това прави дизайните гъвкави.

SiFive работи върху векторни разширения, които биха могли да са полезни при суперкомпютрите. Основният дизайн, промотиран от RISC-V Foundation, ще остане непроменен, но компанията е създала собствени разклонения и възнамерява да продължава да ги развива.

Налице е изместване на фокуса в посока модулни чипове, тъй като интегрирането на компоненти се превръща във все по-голямо предизвикателство. Според някои специалисти идва краят на Закона на Мур, което отваря пространство за нови възможности по отношение на дизайна.

Интегрирането на централен (CPU) и графичен (GPU) процесор на един чип, както правят Intel и AMD, има своите предимства, но са налице въпроси докога това ще е рентабилно, имайки предвид ръста на свързаните с това предизвикателства. Intel вече разчита на програмируеми логически матрици (FPGA) и на процесорите за дълбоко обучение Nervana за справяне със задачи като изкуствен интелект и автономните превозни средства.

По думите на Асанович Coreplex е разработена така, че да може да бъде произвеждана чрез различни подходи.

RISC-V вече може да бъде изпробвана върху FPGA. Налице е вариант на Linux за архитектурата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X