Компютърен Хардуер

Qualcomm: Windows 10 компютър с ARM процесор – в края на 2017-та

Computer World

Първият Windows 10 компютър, оборудван с ARM процесор, вместо с традиционния x86, ще се появи през четвъртото тримесечие на настоящата година, обявиха от Qualcomm. Той ще е базиран на Snapdragon 835 чип, разработен от компанията, който се използва и в тазгодишни флагмански модели смартфони.

Очаква се тънкото и леко хибридно устройство да може да бъде използвано както като таблет, така и като лаптоп. В разработката му участва и Microsoft, като за пръв път Windows 10 ще работи на ARM архитектура, вместо на x86 процесор от Intel или AMD.

Също така устройството ще може да бъде винаги свързано с интернет, чрез мобилна мрежа, подобно на смартфон и затова Qualcomm и Microsoft наричат разработката „клетъчен компютър“ (celluar PC). Хибридът ще поддържа и други безжични стандарти, като Bluetooth 5, a вероятно и Wi-Gig, които са интегрирани в Snapdragon 835.

Очаква се още продуктът да предлага удължен живот на батерията, имайки предвид, че хардуерът му е първоначално разработван за смартфони.

Взимайки под внимание по-скоро негативния опит с Windows RT обаче двете споменати компании, както и останалата част от пазара, подхождат внимателно към темата. Логично да се очаква, че поне в началото няма да се предлага особено голям избор от такива продукти. Засега никой от големите производителни на компютри не е обявил нещо подобно, макар че е налице публична кампания за създаване на 8,2-инчово устройство.

Qualcomm се представя добре при смартфоните и процесорът Snapdragon 835 е достатъчно мощен за да „захрани“ компютър. Междувременно компанията има амбициите да се наложи и на сървърния пазар. Тя вече представи 48-ядрения процесор Centriq 2400, който ще се конкурира с доминиращия в този сегмент Xeon на Intel. Наскоро Microsoft и Qualcomm показаха Windows Server машина, базирана на споменатия Centriq 2400. Няма обаче информация кога (и дали) операционната система, поддържаща ARM процесори, ще бъде пусната в обръщение. Засега хардуерът е предназначен за вътрешна употреба в Microsoft.

Редно е да се отбележи, че на ARM-базирана Windows 10 машина ще трябва да бъдат емулирани x86 функционалности, което може да доведе до забавяне работата на приложенията. Qualcomm обаче обещава, че всички традиционни компютърни приложения ще тръгват и на новото устройство, а Microsoft вече демонстрира Photoshop, работещ на Snapdragon 835.

Междувременно, сближавайки се с Microsoft, Qualcomm изпитва затруднения при взаимоотношенията със своя дългосрочен партньор Apple, който заведе дела срещу разработчика на процесори във Великобритания, Китай, САЩ и Япония. Обвиненията са, че той се възползва от своята доминантна позиция, изисквайки прекалено високи лицензионни такси.

От Qualcomm пък обявиха, че доставчиците на Apple дължат на компанията около 1 млрд. долара и обвиниха производителя на iPhone, че насърчава акции от страна на регулаторните органи срещу компанията чрез подаване на „невярна и подвеждаща информация“. Когато iPhone с чипсет Qualcomm превъзхожда iPhone, който използва чипсет от конкурента Intel, Apple публично заявява, че „няма доловима разлика“ между двата модела iPhone, знаейки, че е точно обратното, се съдържа в подадена от доставчика на чипове жалба.

Apple е един от основните клиенти на Qualcomm и несигурната ситуация около лицензите затруднява доставчика на чипове при прогнозиране на приходите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X