Компютърен Хардуер

ARM възнамерява да настигне по производителност Intel и AMD

Computer World

Голяма промяна в дизайна на процесорите Cortex-A на ARM се очаква да увеличи значително тяхната производителност през следващата година. В момента архитектурите на компанията, намиращи приложения в мобилни устройства, не могат да се похвалят с върхова производителност, но предлагат по-добра енергийна ефективност спрямо конкуренцията.

Навлизащите и в областта на смартфоните виртуална реалност и машинно обучение обаче имат нужда от повече производителност. За целта ARM добавя още ядра, инструкции, по-бързи конвейери и т.н. за увеличаване на този показател на своите дизайни.

Новите възможности са обединени в пакет, наречен „DynamIQ“, който ще се предлага в чипове от серията Cortex за мобилни устройства, персонални компютри, сървъри и устройства от интернет на нещата. Първите продукти се очакват в началото на следващата година.

Промените увеличават вероятността Apple да прехвърли на ARM архитектура своите Mac компютри. До момента това не се е случило, тъй като процесорите Core на Intel са значително по-бързи. Както и други производители на смартфони обаче Apple е купила лиценз да използва ARM архитектурата в iPhone и iPad. Наскоро и Microsoft заяви намерения да предлага Windows 10 компютри на базата на ARM чипове, използвайки процесори на Qualcomm.

Увеличаването на производителността е ясна тенденция за производителите на хардуер. Сред основните фактори за тези процеси досега бяха игрите, а от по-скоро – и виртуалната реалност. В Intel се стремят да увеличават с поне 15 на сто производителността във всяко ново поколение свои чипове. AMD пък обещават 40% повече инструкции на цикъл (IPC) в новия си процесор Ryzen, което е важен показател в тази насока.

Архитектурите биват модифицирани в унисон с пазара, като машинното обучение се очертава да стане основен стимул за това през следващите години, обяснява Дийн Макарън, главен аналиатор в Mercury Research. Въпреки че ARM представлява RISC дизайн, той получава нови разширения и еволюира по начин, подобен на x86. Това прави двете архитектури все по-трудни за диференциране, добавя още специалистът.

ARM вече добави векторни разширения в своя нов дизайн ARMv8-A SVE (Scalable Vector Extensions), предназначен за високопроизводителни системи. Той вече разполага и с възможности за виртуализация. Новите функции от DynamIQ ще бъдат добавени в ARMv8-A. Базираните на него Cortex чипове ще предлагат до 8 ядра в един клъстер, спрямо настоящите четири. Те ще използват обща памет, комуникации и други компоненти.

Крайният процесор може да бъде оборудван с различни типове ядра. Например 4 да са предназначени за по-тежки приложения, а останалите да предлагат енергийна ефективност. Тази концепция вече е част от от дизайна „Big.Little“, който ще бъде доразвит в DynamIQ.

Междувременно процесорът X30 на тайванската MediaTek е оборудван с общо 10 ядра, разпределени в три пакета. На теория DynamIQ трябва да позволи на базираните на Cortex чипове да предлагат до 16 ядра в два клъстера.

В пакета ще са налице и нови инструкции, насочени към машинното обучение. От ARM обещават 50 пъти по-висока производителност за приложения, свързани с изкуствен интелект, през следващите между три и пет години.

В сърцето на тези подобрения е възможността процесорите да извършват повече обработка от ниско ниво и при по-висока ефективност. Всичките изчисления ще могат да бъдат комбинирани за получаване на приблизителен отговор на даден въпрос. Подобренията включват още т.нар. „half-precision“ операции с плаваща запетая, които са често срещани при чиповете за машинно обучение, като например Knights Mill на Intel или графичните чипове AI от AMD и Nvidia.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X