Компютърен Хардуер

Microsoft показа Windows Server за ARM с помощта на Qualcomm

Computer World

След като наскоро Microsoft заяви намеренията си да предлага Windows 10 компютри на базата на ARM чипове, използвайки процесори на Qualcomm, сега двете компании заговориха и за сървъри. Tе представиха машина под управлението на Windows Server, базирана на чипове Qualcomm Centriq 2400 по време на конференцията Open Compute Project Summit 2017 в Санта-Клара, САЩ.

Няма информация кога операционната система, поддържаща ARM процесори, ще бъде пусната в обръщение. Засега хардуерът е за вътрешна употреба в Microsoft.

Предлагането на Windows Server с поддръжка на процесорната архитектура ARM е важно събитие. Сегашната демонстрация показва промяна в нагласата на компанията, която през 2011 г. твърдеше, че няма интерес от подобни разработки. По-късно в интернет се появиха слухове за порт на Windows Server 2016 за ARM.

Както версиите за персонални компютри, така и сървърните версии на Windows работят на x86 процесори от Intel и AMD. Междувременно обаче Windows 10 IoT Core и Windows 10 Mobile вече работят на ARM чипове.

Microsoft и Qualcomm си сътрудничат от години за разработката на Centriq 2400. Двете компании планират да продължат съвместната си работа и да предложат нови хардуерни и софтуерни сървърни продукти. Те трябва да осигурят работата на бъдещи облачни услуги от Microsoft.

Intel, която доминира сървърния пазар с дял от над 90 на сто, със сигурност наблюдава случващото се. Съвместната работа с Qualcomm е повече от ясен знак, че редмъндският гигант сериозно обмисля алтернативна архитектура за своя Windows Server.

Qualcomm пък е разработила още хардуер, освен споменатия процесор. Той ще се монтира на дънна платка, поддържаща 48 ядра при стандартен 1U размер. Тя поддържа разнообразни входно-изходни и мрежови интерфейси, както последните протоколи за съхранение на данни.

Сървърът е базиран на нова версия на Project Olympus – отворена облачна хардуерна платформа, разработена от Microsoft заедно с Open Compute Project (OCP).

Междувременно засега ARM сървърите все още не се радват на особен успех въпреки маркетинговия шум, който съпътства темата вече няколко години. Повечето такива процесори произлизат от дизайни, създадени за мобилни устройства. Очаква се тяхното ниско потребление на енергия да намали разходите на центровете за данни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X