Компютърен Хардуер

Най-скъпият чип на Intel има 24 ядра и струва $8898

Владимир Владков

Няма по-скъп чип на Intel от новия сървърен процесор на компанията Xeon E7-8894 v4.

Струващият $8898 чип Xeon разполага с огромна изчислителна мощ, осигурена от 24 ядра, кеш памет 60MB и максимална тактова честота 3,4GHz. Intel каза, че това е най-бързият сървърен чип на компанията, който ще „счупи“ всички рекорди по бързо обслужване на корпоративни приложения.

Следващият по цена чип на компанията е друг неин 24-ядрен процесор - Xeon E7-8890 v4, струващ $7174. Чиповете имат сходни характеристики с изключение на базовата тактова честота. Новият чип „стартира“ с такт 2,4GHz, а малко по-евтиният – с 2,2GHz.

Xeon E7-8894 v4 е по-скъп дори от най-бързият суперкомпютърен процесор на Intel, а именно Xeon Phi 7290F, който струва $6401. Освен това цената му е 4 пъти по-голяма от тази на най-скъпия PC чип – струващият $1723 процесор Core i7-6950X, предназначен за геймърски настолни машини.

Конкурентите от AMD се върнаха на сървърния пазар с чиповете Zen, като първите такива процесори с кодово име Naples имат до 32 ядра. AMD все още не е обявила целевите пазари за Naples, но това може би ще са доставчици на облачни услуги.

По време на пресконференцията за финансовите резултати AMD посочи, че чиповете Naples ще бъдат на конкурентни цени, като свали и очаквания марж. AMD проектира чиповете Zen за високопроизводителни машини, но компанията иска да продаде големи количества, така е може би няма да се фокусира върху сървъри с повече от 8 цокъла.

Чипът Xeon E7-8894 v4 е базиран на архитектурата Broadwell и цената му е висока по много причини. Той е насочен към отказоустойчиви сървъри, използвани от финансови компании например, които се нуждаят от изключително надеждни системи за транзакции и засичане на измами. Тези компании могат да загубят стотици милиони долари, ако сървърът се повреди.

Новият чип разполага с функции, които не налични в обикновените PC или сървърни процесори, като корекция на грешки и RAS (надеждност, отказоустойчивост и обслужваемост), които могат да диагностицират и поправят проблеми без да спират сървъри. Чиповете предлагат и много добра интеграция на мрежовите и входно/изходни портове.

Intel не произвежда големи количества чипове E7 v4. Те обаче са доста доходоносни и носят сериозни постъпления на компанията, която все повече разчита на оборудване за центрове за данни, отколкото на PC пазара.

Сървърните чипове винаги са били с добър марж на печалба, но средните цени скочиха през последните години и ще продължават да растат, каза Даян Браянт, изпълнителен вицепрезидент и генерален директор на групата „Центрове за данни“ в Intel. Цените растат и заради няколко нови приложения като машинно обучение и анализи на Големи данни, както и заради ръстът на облачните услуги, добави той

Но покупките на сървъри са в лек застой след години на стабилен ръст, като Браянт прогнозира 5% спад на доставките на сървърни процесори до 2021 г. Компанията не очаква растеж от доставките на сървърни чипове, а от допълнителните продукти за телекоми и облачни доставчици.

Конкуренцията с AMD се отрази на цените на сървърните чипове и на прогнозите за доставените количества, каза Браянт.

Intel планира през тази година още по-мощни и скъпи чипове. Компанията ще достави чип, специализиран за алгоритмите за „задълбочено обучение“, познат под кодовото име Knights Mill, както и отделен чип под името Lake Crest, който ще интегрира Xeon с чип за задълбочено обучение, базиран на технология, придобита от Nervana Systems.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X