Компютърен Хардуер

Супербързата графична памет GDDR6 на Micron ще обслужва е-спортовете

Владимир Владков

Micron бърза да пусне на пазара най-новата графична памет GDDR6 до края на тази година, като електронните спортове са основнияt стимул за ускорените планове.

Компанията се стреми да не изостава от по-бързите компютри и новите конзоли. Паметта GDDR6 ще е значително по-бърза от своя предшественик – вариантът GDDR5X, който все още се вгражда в графичните чипове GPU. Първоначално Micron планираше да представи GDDR6 през следващата 2018 г.

Виртуалната реалност също е важен фактор за надграждането на компютрите, но по-голям е натискът от игрите и е-спортовете, които изискват по-бърза разработка на нови технологии за графична памет, казва Том Ибeй, вицепрезидент на Micron, отговарящ за компютърния и мрежов бизнес на компанията.

Според прогнозите до края на десетилетието в света ще има поне 500 милиона човека, упражняващи електронни спортове. Геймърските компютри се надграждат на всеки 3 години, което е доста по-бързо от предишния 5-годишен цикъл на обновление.

„Ще има много повече хора, които ще гледат големите шампионати по е-спорт от всеки друг северноамерикански професионален спорт, може би с изключение на финалите по американски футбол Супербоул“, обяснява Ибeй.

След време паметта GDDR6 ще пренася данни със скорост 16Gbps, или два пъти по-бързо от GDDR5, която се ползва в днешните GPU чипове. Тя ще е по-бърза и от GDDR5X, която обещаваше скорост 12Gbps.

Потребителите ще искат от своята памет още по-голяма пропусквателна способност и по-малко времезакъснение, която да подобри графичните възможности на техните компютри и геймърски конзоли, добавя Ибей.

Паметта GDDR е насочена към масовите изчисления, но все още не е ясно кога ще се появят графични чипове с GDDR6.

Micron ще прави чипове GDDR6, а вече произвежда памет GDDR5X. Тази памет ще продължава да се ползва като вариант на GDDR5 при по-евтините графични чипове.

Паметта GDDR се вгражда в повечето графични процесори, но има и други технологии за графична памет като HBM (high-bandwidth memory), използвана в AMD Radeon R9 Fury X и наследникът й HBM2, налична в Tesla P100 на Nvidia. Вариантът HBM2 се произвежда серийно от Samsung и от SK Hynix, но е по-скъпа от паметта GDDR.

GDDR6 може би ще се ползва и в мрежови комутатори и маршрутизатори, които в някои случаи са снабдени с памет GDDR5. Тази технология ще намери приложение и във високопроизводителните компютри за машинно обучение.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X