Компютърен Хардуер

Hewlett Packard Enterprise купува SimpliVity за $650 млн.

Владимир Владков

2017 г. едва започна, а Hewlett Packard Enterprise (HPE) вече се опитва да си подсигури милиардна сделка за стартираща фирма, макар и на намалена цена.

Планираното придобиване на SimpliVity за $650 млн. трябва да разшири лидерството на технологичната компания в света на хибридните ИТ, като пазарът на хипер конвергентни системи се очаква да достигне $6 милиарда през 2020 г.

„Тази транзакция ще разшири софтуерно дефинираните възможности на HPE, като това отговаря точно на нашата стратегия са опростим хибридните ИТ за потребителите“, заяви Мег Уитман, президент на Hewlett Packard Enterprise.

Според нея,“все повече потребители търсят решения, които да им осигурят защитена, отказоустойчива инфраструктура на място, в предприятията, но при икономиите, обещавани от облака“.

Тя добави, че чрез обединяването на инфраструктурата, автоматизацията и софтуерът за облачно управление на HPE със софтуерно дефинираната платформа за управление на данни на SimpliVity HPE и нейната екосистема от партньори ще предоставят на индустрията „единственото създадено за конкретното предприятие“ хипер конвергентно решение.

Планираната покупка на SimpliVity е отражение на нуждата от бързи иновации и гъвкави модели на продажба на разслояващия се пазар на центрове за данни, но и подсказва за по-нататъшна консолидация на доставчиците“, заяви анализаторът от Technology Business Research Криста Макомбър.

„На първо място днес винаги работещата бизнес среда, фокусирана върху данните, изисква от ИТ решенията да сменят фокуса си от пестене на разходи към по-голяма пъргавина и по-голяма продуктивност на бизнеса“, добавят тя.

Според анализите на Technology Business Research, глобалните приходи от хипер конвергентни системи ще нараснат с 53,1% за периода 2015 до 2020 г. до над $7,2 млрд., като 32 на сто от потребителите ще заменят сегашния си хардуер с хипер конвергентни алтернативи, а 25 на сто ще намалят ИТ инвестициите си в други сфери, за да финансират покупка на такива решения.

Ако сделката се осъществи, двете компании общо ще генерират около 20% от глобалните приходи от хипер конвергентни платформи, настигайки пазарния лидер Nutanix и изпреварвайки други подобни мултиплатформени играчи като Pivot3 и Dell Technologies, добавя Макомбър.

Според нея планираното придобиване, което трябва да приключи през второто тримесечие на 2017 г., ще има „незабавен ефект“ върху решенията за покупка на потребителите и създадени екосистеми в областта на центровете за данни.

“SimpliVity не е досегашен партньор на HPE и на практика стимулираше растежа и влияеше значително върху разработката на хипер конвергентни платформи, до голяма степен и чрез сделки с конкуренти на HPE като Cisco, Dell Technologies и Lenovo“, обяснява Макомбър.

Тези предложения, както и съществуващата линия от хипер конвергентни устройства, базирани на StoreVirtual, ще бъдат поддържани от HPE и след придобиването, коментира тя.

Макомбър смята, че сделката е „голяма придобивка“ за HPE и очаква бърза интеграция на сървърите HPE ProLiant с портфолиото OmniPath на SimpliVity.

„Другите доставчици като Dell Technologies, Nutanix и HyperGrid ще потърсят начини да засилят своите отличителни предимства, изграждайки бързо възможности в области като контейнеризация на приложенията, автоматизация и оркестриране на хибридните облаци“, добавя Макомбър.

ARNnet

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X