Компютърен Хардуер

Qualcomm навлиза на пазарите на компютри и сървъри

Computer World

Миналата сряда бе историческа за Qualcomm. В един ден компанията излезе от своята зона на комфорт, мобилните чипове, навлизайки в нови за нея сегменти – пазарите на персонални компютри и сървъри.

След тази стъпка може да се каже, че тя предлага най-широкото портфолио от процесори. Qualcomm възнамерява да се конкурира с Intel, лидер на пазара на сървъри и компютри, който обаче се отказа от смартфоните.

В средата на миналата седмица Qualcomm представи своя сървърен процесор Centriq 2400, който вече се доставя за тестове при потребители. По-късно същия ден Microsoft обяви, че първите компютри, базирани на Snapdragon 835, ще се появят на пазара през следващата година. Същият чип ще се използва и в смартфони от висок клас.

В известен смисъл може да се заключи, че Qualcomm и Intel вървят в различни посоки. Първата с израстването си се превърна в това, което бе втората – производител, покриващ всички основни продукти, от носима електроника до сървъри.

Intel, от друга страна, напусна някои сегменти след като нейни проекти за милиарди в крайна сметка се провалиха. Тази година компанията оряза и спря непечеливши продуктови линии, за да се фокусира върху сегменти, обещаващи солиден ръст, като Интернет на нещата, центровете за данни и машинното самообучение.

Целта на Qualcomm е ясна – да конкурира сегменти, където Intel традиционно е силна. Независимо от това дали ще успее обаче може да се заключи, че производителят на мобилни процесори е първият конкурент, поглеждащ едновременно към три пазара на Intel – сървъри, компютри и Интернет на нещата.

Първият опит от страна на Qualcomm да се настани на пазара на компютри не се увенча с успех заради провала на Windows RT – версията на Windows 8 за устройства базирани на ARM чипове. Повторният опит обаче, в ерата на Windows 10, е по-добре организиран, като този път базираният на същата архитектура Snapdragon 835 ще може да работи с Win32 приложения, които обикновено са предназначени за x86 процесори. Също така именно ARM чиповете биха могли да утъпчат пътеката на Windows 10 в посока 5G – област в която Intel изостава.

Разбира се, за Qualcomm всичко това няма да е лесно. Налице са предпоставки за проблеми при съвместимостта с 64-битови приложения, драйвъри и периферия. Snapdragon 835 ще изпълнява x86 приложения чрез емулация, което няма как да не идва със своите ограничения.

През последните две десетилетия единственият конкурент на Intel бе AMD, която обаче преживява труден период. В момента компанията готви ново предизвикателство – серията процесори Zen. В по-ниския клас пък прави опити да се намести Qualcomm, където Intel предлага процесори като Celeron, Pentium и Core i3.

Някои анализатори вече нарекоха новия Centriq 2400 най-добрия сървърен ARM процесор до момента. Intel доминира сървърния пазар със своите чипове от серията Xeon и клиентите няма лесно да превключат от eдна микро архитектура на друга, тъй като подобна стъпка би повлякла със себе си много промени както при хардуера, така и при софтуера.

Освен това не трябва да се забравя, че ARM сървъри има на пазара от над три години и те не могат да се похвалят с особено шумни успехи. Qualcomm се надява да събуди интерес в тази посока с новия си чип, който разполага с 48 ядра и висока степен на интеграция с входно-изходни и мрежови интерфейси.

От там възнамеряват да не избързват на сървърния пазар, за да не повтарят грешките на компании като Calxeda, която прекрати дейността си, и AMD, която премести ARM архитектурата на заден план.

Centriq 2400 е насочен към големи облачни инсталации, като Qualcomm съобщава, че вече работи с конкретни клиенти. Ако облачните компании повярват, че софтуерът и хардуерът на компанията ще им излязат по-евтино от Xeon чиповете на Intel, то е възможно да сменят използваната архитектура.

Разбира се, няколко инсталации няма да разклатят доминацията на Intel на сървърния пазар. Освен това Qualcomm ще се конкурира и с Power9 процесорите на IBM, която си е поставила за цел да постигне двуцифрен пазарен дял до 2020 г.

Пазарът на ARM чипове се свива заради приложения като машинното самообучение, нуждаещо се от повече производителност, която може да предостави x-86. ARM архитектурата се счита за по-слаба от тази гледна точка, но можеща да компенсира чрез по-голям брой ядра. Intel води при машинното самообучение с асортимента си от чипове като Xeon Phi и FPGA (програмируема логическа матрица).

На пазара на Интернет на нещата пък положението е друго и тук води Qualcomm. Компанията доминира в областта на телематиката и в края на октомври обяви, че придобива холандската NXP Semiconductors за 39 млрд. долара, радваща се на добри позиции в сферата микроелектрониката за автомобили.

На своя „домашен“ мобилен пазар Qualcomm е конкурирана от тайванската MediaTek, както и от Samsung и Apple, които сами разработват процесорите си.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X