Компютърен Хардуер

Скъпи таблети задържат пазара на повърхността в Европа

Computer World

Въпреки спада при доставките на таблети, финансовият обем на пазара нараства благодарение на устройствата от висок клас, съобщава IDC. През третата четвърт на настоящата година в Западна Европа са били поставени общо 8,2 млн. продукта – с 6,7 на сто по-малко спрямо аналогичния период на миналата година. Въпреки това обаче оборотът в сегмента е нараснал с 4,8%, достигайки 2,5 млрд. евро.

Една от продуктовите категории, отбелязала ръст са устройствата с отделяема клавиатура (т.нар. detatchables) и по-специално онези, които са ориентирани към бизнес потребителите. Търсенето на подобни предложения на цена над 600 евро е нараснало с 66,7% спрямо третата четвърт на 2015 г. Те представляват 10,6% от общите обеми на световния пазар. Дялът им Западна Европа е нараснал от 26,5% през миналата до 52,2% през 2016 г.

Според IDC изборът на продукти на пазара се разширява паралелно с увеличаващия се интерес на предприятията към технологии, съответстващи на техните мобилни стратегии. В резултат споменатите хибридни устройства, особено онези предлагащи по-висока производителност и повече сигурност, набират все повече скорост.

По данни на анализатора лидери на пазара на професионалните решения са Apple и Microsoft, съответно с таблетите iPad Pro и Surface. Заедно те държат 46,4% от пазара. Според анализаторската компания iPad Pro е по-популярен сред хората практикуващи креативни професии, а Surface – сред мениджъри на компании, където водещата операционна система е Windows.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X