Компютърен Хардуер

Най-добрите снимки за 2016 г. са изложени в Park Center Sofia

Владимир Владков

Най-големият фотографски конкурс в света Sony World Photography Awards представя специална експозиция от 30 избрани за финалния кръг и отличени с награди снимки от изданието на конкурса за 2016 г. Експозицията бе открита в Park Center Sofia и ще бъде там от 14 до 20 ноември. В изложбата участва и най-добрата снимка от националния конкурс за България – „Белоснежка и червенорозка“ на фотографа Иван Кавалджиев, който бе специален гост на откриването.

За тазгодишното издание на конкурса са били изпратени рекордните 230 103 снимки от фотографи от 186 държави, като творбите показват най-доброто и най-оригиналното от модерната фотография през. „Това са вдъхновяващи, провокиращи размисъл или нестандартни снимки, образци на съвременното визуално изкуство“, коментира Светослав Драгиев, групов маркетинг мениджър за потребителска електроника на Sony за Балканите.


Най-добрите снимки за 2016 г. са изложени в  Park Center Sofia

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Конкурсът на Sony за 2017 г. вече е отворен за участие. Той се организира от Световната фотографска организация и всяка година отличава най-добрите фотографии в света - както от изгряващи таланти, така и от утвърдени творци. През 2017 г. той ще отбележи своя 10-годишен юбилей. Участието в конкурса (www.worldphoto.org) е без такса, като той е разделен на четири раздела: Професионалисти, Любители, Младежи и Студенти. Изданието за 2017 г. включва и нови категории във всички раздели, които предизвикват фотографите да разширят границите на творчеството си.

Професионалистите ще „се състезават“ в категория „Изкуство“ (включително за архитектура, концептуални снимки с оригинална идея, пейзаж, природен свят, портретна снимка и натюрморт), за документална фотография (новости, ежедневие, проблеми от съвременността и спорт). В отворения конкурс фотографите трябва да предложат снимки в една от 10 категории, а в младежкия конкурс се отличават снимки на фотографи на възраст от 12 до 19 г.

Наградите от Sony World Photography Awards са доста сериозни и включват най-новото фотографско оборудване от Sony, $25 000 за носителя на отличието „Фотограф на годината“, а за победителя сред любителите тя е $5000. За носителите на съответните национални награди също е предвидено висококачествено фотографско оборудване от Sony, както и участие в изложбата на Sony World Photography Awards в Лондон.

„Отворен е и Националния конкурс на България, търсещ да отличи най-добрия български фотограф, каза Светослав Драгиев. - Участници в него ще бъдат българите, подали снимки в някоя от десетте категории за любители на творческото състезание. Тази специална награда предлага невероятна възможност на всички тях да демонстрират своята работа на световно ниво и да бъдат отличени и признати наравно с водещите фотографи в света“, добави той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X