Компютърен Хардуер

Qualcomm купува NXP Semiconductors за $39 млрд.

Computer World

Qualcomm възнамерява да придобие излаз на нови пазари чрез което да намали зависимостта си от изпадащата в стагнация смартфон-индустрия. Производителя обяви план да придобие холандската компания NXP Semiconductors за 39 млрд. долара, радваща се на добри позиции в сферата микроелектрониката за автомобили.

Доставчикът на мобилни чипове е формализирал предложението си във вторник. Месец по рано пък се появиха слухове, че от компанията обмислят подобна сделка. През декември 2015 г. самата NXP приключи процес по придобиване на друга компания – Freescale Semiconductor.

Сумарните годишни приходи на Qualcomm и NXP ще бъдат около 35 млрд. долара. За сравнение оборотът на Intel за финансовата 2015 г. бе 55 млрд. долара.

NXP доставя процесори, използвани информационно-развлекателни системи за автомобили. Освен това компанията предлага и микро контролери, идентификационни чипове, мрежови процесори и радиочестотни усилватели.

Очаква се сделката да укрепи позициите на Qualcomm в области като свързания автомобили и Интернет на нещата, счита главният изпълнителен директор на производителя Стийв Моленкопф. Това е важно, тъй като пазарът на смартфони, производството за чипове за който носи основната част от приходите на компанията, се забавя. Анализаторът Gartner очаква спад в сегмента през настоящата година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X