Компютърен Хардуер

Нов супер 35 мм обектив с плавно приближение пусна Sony

Владимир Владков

Нов високотехнологичен обектив Super 35 мм / APS-C с възможност за голямо приближение пусна на пазара Sony. Обективът с 18-милиметров широкоъгълен обхват предлага на видеооператорите мощен творчески инструмент, тъй като при приближение предоставя до 110 мм обхват за телефотографски кадри (еквивалентно на 27 мм – 165 мм при формат 35мм), като максималното приближение е 6.1x, дори и с вътрешен фокус. Той поддържа постоянна F4 бленда за красива дълбочина на ефектите в полето на заснемане и стабилен контрол на експонацията в целия стандартен диапазон на приближение, обясняват от японския производител.

Обективът е подходящ за камери и фотоапарати марка "Алфа" (α) – от професионалната видеокамера PXW-FS7 до фотоапаратите със сменяем обектив като серията α7. Висококачественият G LensTM обектив е изграден от 18 елемента, обединени в 15 групи, включително 6 асферични елемента и 3 ED (Extra-low Dispersion) стъклени елемента. Той разполага с кръгла бленда със 7 ламела. Именно този изключително сложен дизайн осигурява качествени изображения с висока резолюция и е подходящ за заснемане дори на професионални 4K филми.


Нов супер 35 мм обектив с плавно приближение пусна Sony

© Владимир Владков, Computerworld.bg

SELP18110G е вторият обектив след модела SELP28135G, който предлага оптиката за плавни движения (SMO) на Sony с дизайн и конструкция, разработени специално за премахване на нежеланите изкривявания в изображението по време на заснемането на филми. SMO подобрява 3 основни аспекта при работа с обектива, които могат значително да повлияят върху качеството на филма: Focus Breathing, при който промяната в зрителния ъгъл по време на фокусиране е сведена до минимум от вътрешен фокусен механизъм; Focus shift, при който леките изкривявания във фокуса, който могат да се появят при приближение, са премахнати посредством прецизна настройка за фокусно проследяване; и Axial shift, при която аксиалните изкривявания в изображението при приближение са сведени до минимум чрез дизайн с постоянна дължина.

Изключителната функционалност и тихата работа на новия обектив го правят подходящ за ползване при мащабни филмови продукции, коментират от Sony. Трите отделни пръстена осигуряват контрол на фокуса, приближението и блендата с оптимален въртящ момент за удобство и професионална работа. Обективът изцяло поддържа автоматично и удобно ръчно механично приближение, а посоката на въртене на пръстена се променя в зависимост от индивидуалните предпочитания на потребителя. Дължината на обектива се запазва при всякакви промени, което го прави лесен за ползване с черни кутии и други аксесоари за обектив. За пръв път при α обектив в него е вграден 0,8 мм pitch focus gear, предлагайки директна съвместимост със стандартни аксесоари за фокусиране.

Освен всички фотографски възможности, оптиката има прахо- и водоустойчив дизайн, а технологията Optical SteadyShot осигурява стабилизация на изображението в обектива по време на ръчно заснемане. Допълнителни възможности за работа се добавят и при използването му с телеконверторите SEL14TC и SEL20TC за 1.4x и 2.0x разширяване на фокусния диапазон.

Обективът SELP18110G Super 35мм / APS-C ще се предлага в Европа от декември 2016 г. на цена от около 4000 евро.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X