Компютърен Хардуер

HP разкри детайли за чиповете на Intel Kaby Lake и Apollo Lake

Владимир Владков

HP може и да се е опитала, но не успя да скрие тайните за все още необявените от Intel процесори Kaby Lake и Apollo Lake.

Някои детайли за новите чипове бяха споделени без умисъл от HP в документите за поддръжката на необявения компютър Pavilion x360 m1.

Компютри с Kaby Lake, чието официално име е 7-о поколение чипове Core, се очакват през това тримесечие. Това е дългочакан наследник на Intel Skylake, който обещава големи подобрения на производителността и мултимедийните възможности.

Asus обяви своят таблет PC Transformer 3 с чип Kaby Lake през юни, но не сподели никакви подробности за процесора. Lenovo и Acer ще пуснат нови компютри с Kaby Lake на изложението IFA в Берлин, което започва в края на август.

Pavilion x360 m1 е преобразуващо се PC (това означава, че може да се ползват като лаптоп или като таблет). То може да бъде конфигурирано с двуядрен чип Core i3-7100U, работещ с тактова честота 2,40 GHz. Чипът харчи 15 вата и има 3MB кеш памет.

Подробностите за чипа Core i3-7100U дава базова представа за възможностите на останалите чипове Kaby Lake. Чипът има процесор HD Graphics 620, който поддържа игра DirectX 12, както и вградено декодиране на HD видео. Intel вече обяви, че чиповете Kaby Lake ще могат да обслужват 4K видео.

Pavilion x360 m1 може да бъде конфигуриран и с бъдещ чип Pentium или Celeron с кодово име Apollo Lake. И двата чипа Apollo Lake са изненадващо енергийно ефективни и харчат само 6 вата енергия, което означава много по-дълъг живот на батериите.

Чиповете Apollo Lake са базирани на архитектурата Goldmont, която първоначално бе проектирана за чиповете Atom.

Опциите за чипа Apollo Lake за преобразуващия се лаптоп Pavilion x360 m1 включват Pentium N4200, работещ на 1,1 GHz, но може да бъде ускорен до 2,5 GHz, или Celeron N3350, който може да работи с честота до 2,4 GHz. Чиповете имат 2MB кеш памет L2.

Други спецификации, посочени в Pavilion x360 m1, показват, че това ще е евтин модел. Той ще има 11,6-инчов екран с резолюция 1366 x 768, ще поддържа DDR4 или DDR3 DRAM, като това зависи от използвания чипсет. Ще поддържа твърди дискове или SSD. Изненадата е, че ще разполага само с 802.11n Wi-Fi, а не с най-новите мрежови възможности, предоставяни от стандарта 802.11ac. Освен това ще има слотове USB 3.0 и 2.0, а не порт Type-C.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X