Компютърен Хардуер

HP Inc. „опипва“ професионалния пазар с компютър с два екрана

Computer World

Александър Главчев

Компютър с два екрана, насочен предимно към професионални потребители, показа за пръв път у нас българското представителство на HP Inc. Машината се казва Sprout Pro и е наследник на модел за широката публика, представен през 2014 г. По време на презентацията Здравко Димов, отговарящ за "Value" продуктите на компанията в региона, сподели, че Sprout отразява представата на HP „за това как виждаме бъдещето на компютинга“.

HP Sprout представлява настолен компютър от типа всичко-в-едно, който е оборудван с 3D скенер и едър тъчпад, разположен пред монитора, върху който се прожектира допълнително изображение (именно това формира споменатия втори екран). У нас компанията показа новия Sprout Pro, който предлага подобрена производителност и сертификати за използване с професионални софтуерни продукти. След представянето на потребителската версия, достъпна само в САЩ, компанията е събирала идеи, така че да позиционира нейния наследник като продукт за бизнеса.


HP Inc. „опипва“ професионалния пазар с компютър с два екрана

© Computer World, Computerworld.bg

По думите на Димов допълнителен стимул в тази посока е и развитието на екосистемата, съпътстваща технологичната платформа. От HP са изградили магазин за приложения, в който външни разработчици могат да предлагат свои софтуерни продукти, възползващи се от възможностите на Sprout. Възможностите на компютъра са заинтригували графични дизайнери, като в момента в магазина са налице професионални приложения на Autodesk, Adobe и др. Друга потенциална сфера, според компанията, е образованието.

HP Sprout Pro се предлага официално в четири държави в Западна Европа от пролетта на 2016 г. У нас от HP Inc. засега опипват пазара, за да установят дали е налице търсене за подобна машина. Нейна допълнително подобрена версия се очаква през есента и по всяка вероятност именно тя ще се предлага и в Източна Европа.


HP Inc. „опипва“ професионалния пазар с компютър с два екрана

© Computer World, Computerworld.bg

Димов обясни изживяването, предлагано от Sprout, като „размита реалност“ (blended reality). В компанията са съвсем наясно, че става дума за специфичен продукт, който тепърва търси своето приложение, вместо да е отговор на определени нужди от страна на дадена група потребители, както се случва обикновено. Комбинацията от двата дисплея, плюс поддръжката на електронна писалка, позволява работа по нов и по-интерактивен начин. Наличните 2D и 3D камери пък дават възможност за релефно сканиране, като изображенията след това могат да се обработват допълнително. За получаване на по-детайлни триизмерни изображения от компанията предлагат като аксесоар специална платформа, която сама завърта и накланя обекта, така че да бъде заснет от всички страни.

Според Димов именно комбинацията от описаните възможности е привлекла вниманието на професионални графични дизайнери зад екрана. Скенерът например не може да сканира обекти с необходимата детайлност, така че те да са подходящи за отпечатване на 3D принтер, но е напълно достатъчен за дизайнерска работа. По думите на Димов, при подобряване на възможностите за сканиране в някой от бъдещите модели, той би могъл да бъде подходящ и за инженерингова работа.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X