Компютърен Хардуер

Мат Фоли, HPE: Synergy е най-лесната платформа за интегриране

Computer World

„Потребителите не се интересуват от това какво стои отзад, за тях са важни услугите. И тъй като днес те са по-технически грамотни, те не желаят да опират постоянно до помощта на ИТ отдела“. Това сподели Мат Фоли, директор предпродажби на хибридни ИТ решения в Hewlett Packard Enterprise (HPE) за региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), който изнесе лекция по време на конференцията IdeasIT 2016, организирана от българското представителство на компанията.

Темата на презентацията на специалиста бе новото инфраструктурно решение Synergy. След конференцията Фоли се съгласи да отговори на няколко въпроса за читателите на Computerworld. Той разказа за основните идеи, залегнали в основата на новата разработка на компанията и какви са предизвикателствата, които тя решава.

Г-н Фоли, пускайки Synergy от HPE заявявате, че искате да третирате хардуера като софтуер. Какво означава това?

Идеята е да направим така, че хардуерът да реагира на заявките от приложно-програмния интерфейс (API) със скоростта, която се очаква от една виртуална машина. В днешно време много от процесите в облачните доставчици могат се автоматизират. Нашата цел е да добавим такава интелигентност в самия хардуер, така че той да е контролируем чрез софтуерни команди. Разбира се, това е възможно и сега, но за целта са необходими познания в различни програмни езици.

Причината изобщо да се захванем с това са нашите наблюдения, че потребителите гледат на ИТ ресурсите си като на набор от услуги, а не като на група от инфраструктурни решения. Именно затова последната трябва да е максимално автоматизирана. Най-удачният път към това да продължаваме да доставяме добавена стойност на клиентите си чрез нашия хардуер е като им предоставим най-лесната платформа, в която да бъдат интегрирани техните услуги.

Може ли да се каже, че компонентът Synergy Composer, който управлява инфраструктурата, е и основното нововъведение?

Synergy Composer е хардуерен компонент, върху който работи OneView (бел. ред. - платформата на HPE за управление на конвергирана инфраструктура). Другото ново в системата е т.нар. Image Streamer. Първият компонент отправя заявки за стартиране на виртуални машини с определени мрежови показатели, операционна система и т.н. Най-бавният процес във всичко това е „инсталирането“ на ОС на виртуалната машина. Във въпросния Image Streamer предоставяме възможност за съхранение на най-често поискваните софтуерни конфигурации. Това, което се случва на практика, е стартиране на машината чрез Composer-а и зареждане на операционната система от Streamer-а.

Това са основните нововъведения. Те позволяват постигане на скорости характерни за виртуални машини при работа със „суровия“ хардуер. В днешно време контейнерите все по-малко се нуждаят от виртуални машини. Обикновено за скриптирани доставки на копия на операционни системи е необходим допълнителен виртуализационен слой. При Synergy ние програмираме самата инфраструктура, елиминирайки този слой.

Кога ще започнат официално доставките на Synergy?

Очакваме ги през втората половина на 2016 г. Ние вече доставяме предварителни тестови версии на свои клиенти. Сред тях има играчи от финансовата сфера, нефто- и газопроучвателни компании, както и такива от публичния сектор. Около 40 организации в Европа изпробват бета версията на Synergy.

Ако клиент иска да се възползва от новопредлаганите възможности, то той трябва ли да замени цялата си инфраструктура, или е налице обратна съвместимост?

Не, точно това се опитваме да избегнем в максимална степен, осъзнавайки че подобни промени биха били прекалено драстични за много организации. Това е едно от основните предизвикателства в нашата индустрия – как да направим така, че новите технологии да се интегрират в съществуваща среда.

В сърцето на Synergy е платформата OneView, която е достъпна и днес и тя може да управлява сегашната инфраструктура. Ние окуражаваме клиентите да интегрират Synergy, като преди това възприемат, разберат и свикнат да работят с OneView.

Коректно ли би било да се каже, че Synergy е следващо поколение блейд система? Запазвайки идеята на малките сървъри например...

Разликата е, че докато блейд сървърите са самостоятелни, отделни единици, тук може да име разпределяне на компонентите – дисковете да са тук, мрежовите устройства – там. Налице са и много прилики. Конструкцията например е подобна, защото се справя със сходни изисквания – споделено захранване и охлаждане, общо управление и т.н.

Терминът „композируема инфраструктура“, който съпътства Synergy, все още е нов, но все пак гледате напред, казвайки, че Synergy системите са готови за очакваните фотонни връзки...

Ако разгледате машините, то ще видите отвори, през които ще минават оптичните влакна, когато те започнат да заменят медните връзки. По подобен начин при блейд системата C7000 преди десетина години бяха заложени възможности за развитие, като поддръжката на 16 сървъра и съответно необходимите захранване и мрежови връзки. Занапред, освен фотониката, виждаме и накъде се развиват микропроцесорите и паметите, които постоянно се уплътняват. Intel например говорят за процесори с 200W топлинна мощност, докато при блейдовете тя е максимум 135-140W.

Споменатата блейд система C7000 вижда бял свят преди 10 г. Жизненият цикъл на Synergy отново ли ще е такъв?

Обикновено проектираме нещата за толкова време напред, колкото бихме могли да предвидим, т.е. 5 до 7 г. Поне това бяха плановете ни. Успехът на C7000 и запасът, който бяхме вложили, им позволи да „живеят“ много повече.

За какви по размер компании е Synergy?

Може да се заключи, че Synergy е корпоративен продукт, предвиден за центрове за данни. Разбира се, сигурен съм, че са налице и по-малки компании, които ще се възползват от възможностите му.

Препоръчвам на всички да не се задълбават прекалено много в платформите, а да гледат надолу от нивото на приложенията. Това е важно, тъй като цялата индустрия се трансформира в посока услуги. В момента партньорите ни взимат продуктите, които разработваме, разпространяват ги и ги интегрират. За малките компании именно тези организации играят ролята на ИТ експерт. Занапред тези предприятия все повече ще гледат в посока услуги, някои от които биха могли да хостват и при себе си, търсейки възможности за самообслужване. Затова ние се стараем да дадем на дистрибуторите си съдържание и възможности за услуги, които те да предлагат.

Това развитие ще променя разговорите по отношение на платформите. Мисля, че голяма част от ИТ ресурсите на малките компании постепенно ще се пренесат в посока доставчици на услуги.

Разговора води Александър Главчев

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X