Компютърен Хардуер

Ще разклатят ли ARM чиповете позициите на Intel на пазара на сървъри?

Computer World

В условията на свиващ се пазара на персонални компютри производители като Intel разчитат все повече на продуктите си предназначени за сървъри. Конкуренцията обаче не спи и е готова за борба, започвайки да предлага процесори, базирани на архитектурата ARM.

На изложението Computex, провеждащо се в Тайпей, Тайван, бяха анонсирани нови чипове за сървъри и други устройства, базирани на ARM. Архитектурата вече доминираща при мобилните устройства, но последните предложения на компании като Cavium и Marvell са предназначени именно за сървъри.

ARM предлага повече ефективност от гледна точка на електропотреблението в сравнение с традиционната x86 архитектура – нещо което е особено важно за организациите, изграждащи центрове за обработка на данни. Разбира се, тези продукти не са нещо ново, но засега не оказват особено влияние на пазара. Сега обаче тяхната конкурентоспособност нараства благодарение на добавената поддръжка на DDR4 памети, нови входно-изходни интерфейси и мрежови технологии.

По оценки на IDC през 2015 г. дялът на Intel на пазара на процесори за сървъри възлиза 99,2%. Въпреки усилията на различни други производители засега ARM така и не успява да формира достойна конкуренция на серията Xeon.

Анализаторите обаче твърдят, че още през следващата година може да се случи промяна. Според AMD пък, предлагаща чипове и с двете архитектури, през 2020 г. ARM ще държи около 20 на сто от пазара.

Cavium представи ThunderX2 – сървърен чип от второ поколение, базиран на собствена архитектура. Очаква се неговата производителност да е двойно по-висока, прямо първия ThunderX, представен преди около две години.

Двупроцесорен сървър на базата на ThunderX2 може да съдържа до 108 процесорни ядра и да разполага с до 3 TB оперативна памет. Чипът е с тактова честота до 3 GHz поддържа съвременни входно-изходни интерфейси и последното поколение DDR4 памети. Според Cavium вътрешните връзки в новото поколение чипове работят 2,5 пъти по-бързо спрямо тези в предходното.

ThunderX2 е предназначен за мрежово оборудване, носещо на компанията основната част от нейните приходи, както и за сървъри, монтирани в ракове. ARM процесорите се разглеждат като средства за изграждане на облачни конфигурации и новото предложение на Cavium би могло да намери приложение в подобни хипермащабируеми среди, в които постоянно се добавят нови мощности.

Засега не е ясно кога ThunderX2 ще види официално бял свят, но тайванският производител Gigabyte вече съобщи, че ще го използва в свои сървърни продукти.

Новите семейства процесори Armada 7000 и 8000, предлагани от Marvell, не претендират за високи нива на производителност, като ThunderX2, и са предназначени за оборудване на малки фирми и домашни офиси. Чиповете са ориентирани най-вече за решения за съхранение на данни и мрежови устройства, но биха могли да се използват и в базови сървъри.

Процесорите Armada са изградени на базата на архитектурата Cortex-A72, която широко се използва в смартфони. Предложенията на Marvell обаче се различават от чиповете за мобилни устройства, предлагайки възможности като поддръжка навиртуализация, DDR4 памети, средства за корекция на грешки, Gigabit Ethernet интерфейс и множество протоколи за съхранение и трансфер на данни.

Предлагат се е дву-и четириядрени конфигурации с такова честота до 2 GHz. Засега Marvell не споделят срокове кога ще започнат доставките.

Сред останалите производители на сървърни процесори, базирани на ARM, може още да бъдат споменати Qualcomm, AppliedMicro и Broadcom.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X