Компютърен Хардуер

HP Inc. показа свои нови топ продукти в София

Computer World

Александър Главчев

Нови модели ноутбуци от висок клас, принтери с т.нар. PageWide технология и най-мощният смартфон работещ с Windows, насочен към бизнес потребители, показа HP Inc. на специално медийно събитие в София. По време на него Асен Георгиев, генерален директор на българското поделение на компанията, “изпробва” технологии и подходи в потребителските си устройства, които често след това намират място и в нейните корпоративни решения.

При лаптопите компанията показа две машини, претендиращи да бъдат най-тънките на пазара. Звездата в категорията е официално обявеният в началото на април HP Spectre, който претендира да е най-тънкото подобно устройство на пазара. Дебелината на 13-инчовия ноутбук е 10,4 мм., а теглото му – 1,1 кг.

“Сблъсъкът между технологиите и дизайна са бъдещето на потребителския сегмент (на компютрите)”, обясни Георгиев, допълвайки че според него устройства като HP Spectre трябва да се приемат като класически представител на бъдещите преносими устройства. “Дизайнът обаче не е за сметка  на производителността”, подчерта той.

Лаптопът, който се очаква да се появи на пазара през лятото, ще предлага избор между Core i5 и i7 процесори на Intel до 512 GB PCIe твърдотелен диск и 8 GB оперативна памет. Интересно е решението на разработчиците да го оборудват само с многофункционални USB Type-C портове.


HP Inc. показа свои нови топ продукти в София

© Computer World, Computerworld.bg

Друг демонстриран на живо лаптоп бе HP EliteBook Folio, който според компанията е най-тънкото подобно устройство, насочено към бизнес потребителите. То предлага същия размер екран и близки показатели при дебелината и теглото. В допълнение ноутбукът идва и с допълнителни възможности по отношение на сигурността и отдалеченото управление, както и удобни функции като специален бутон за пускане на календара. Също така звуковата система на устройството е настроена за гласови комуникации, с цел лесно провеждане на видео конференции например.

“Днешните бизнес потребители са доста по-различни тези които познаваме в течение на много години – обясни Георгиев. – Все повече са хората, чиито първи работен ден е бил след 2000-та година, и те са с различно поведение и навици. Днес хората все повече работят във виртуална среда, все повече отдалечено, по време на пътуване и т.н.” По негови думи това е и причината компанията да обогатява бизнес портфолиото си например с лаптопи, позволяващи обръщане на екрана назад на 360 градуса – функция, която до не чак толкова отдавна се считаше за екзотика дори при потребителските машини.


При печатните решения на HP Inc. основният шум е около технологията PageWide. Изградените около нея принтери използват бързосъхнещи мастила, които се нанасят върху хартията не от подвижна глава, а от дюзи, разположени по цялата широчина на страницата. Технологията предлага машини с показатели, които са напълно съпоставими с лазерната технология, за която от години се счита, че на практика е “победила” мастилото. Нещо повече от HP Inc. заявяват, че PageWide машините предлагата наполовина по-ниска цена на отпечтана страница спрямо такава от цветен лазерен принтер от същата ценова категория.


HP Inc. показа свои нови топ продукти в София

© Computer World, Computerworld.bg

От българското представителство на компанията заявяват цена от 11-12 ст. цветна страница при 20% запълване. При демонстрация бе показано, че времето за подготовка на машината преди подаване на първия готов лист е 6 сек. Също така, съдейки по заявените показатели, PageWide устройствата са по-екологични и хабят по-малко енергия.


HP Inc. показа свои нови топ продукти в София

© Computer World, Computerworld.bg

През лятото на настоящата година се очаква HP Inc. да пусне в продажба нова категория устройство – смартфон, който има амбицията да замести офисния работен компютър и лаптопа: Elite X3. На медийното събитие бе показан негов работещ прототип.

HP Elite X3 работи под управлението на Windows 10 Mobile основната му функционалност е изградена около функцията Continuum, вградена в последната мобилна операционна система на Microsoft. Идеята, стояща зад нея, е мобилното устройство да може да се свързва към монитор, както и периферия като мишка и клавиатура и да позволява работа с приложенията на голям екран.


HP Inc. показа свои нови топ продукти в София

© Computer World, Computerworld.bg

Заедно със смартфона компанията ще пусне на пазара и специална док-станция, позволяваща свързването му с настолната периферия в офиса, както и т.нар. Mobile Extender. Второто устройство външно наподобява компактен лаптоп и разполага с 12,5-инчов екран, клавиатура и батерия. Той обаче не е оборудван със собствен процесор и възможност за съхранение на данни. Целта му е да разшири възможностите на Elite X3, предлагайки на бизнес потребителите Continuum-лаптоп, като в случая връзката между двете устройства може да бъде и безжична.


HP Inc. показа свои нови топ продукти в София

© Computer World, Computerworld.bg

Спънка пред Continuum функцията на Microsoft е в това, че смартфонът не може да работи с истински настолни приложения и разчита на оптимизирани мобилни такива. От HP Inc. възнамеряват да заобиколят това предлагайки възможност подобни програми да се стартират в облачна среда и да се изобразяват на екрана. Разбира се, трябва да се отбележи, че подобен сценарий може да бъде реализиран от специализиран ИТ отдел и надали ще е по силите на обикновения потребител.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X