Компютърен Хардуер

Intel: Нови PC форм фактори ще подкрепят пазара на персонални компютри

Computer World

Богдан Джорджеску е Channel Account Manager, Intel България и Румъния. Неговите отговорности включват развитието на бизнеса на Intel в сегментите на B2B и дистрибуцията. Работата на Богдан Джорджеску се фокусира върху разработване и прилагане на програми за постигане по-високи нива на образованост на ИТ пазара и изпълнението на национални и регионални програми, свързани с нивото на проникване на компютри и компютърни умения.

Богдан ДжорджескуБогдан Джорджеску започва своята кариера в Intel през 2009 година. Преди да се присъедини към Intel, той е заемал редица постове в сферата на продажбите, маркетинга и управление на работата с клиенти в IT & C сектора в Румъния.

Джорджеску е роден през 1979 г., получава бакалавърска степен по енергетика през 2003 г. от Политехническия университет в Букурещ. Има магистърска степен по Европейски маркетинг от Академията за икономически науки в Букурещ.

Г-н Джорджеску, Skylake чиповете са на пазара вече 6 месеца. Как вървят техните продажби? Можете ли да споделите информация да доставките в България?

Процесорната фамилия 6-то поколение Intel Core (т.нар.“Skylake“) е нашият най-добър процесор досега. През четвъртото тримесечие Client Computing Group генерира приходи от $8,8 милиарда, което е ръст от 3% спрямо предходното тримесечие. Към ноември, 14-нанометровите продукти съставляваха повече от 50 процента от обемите на Client Computing Group, с нарастващ ентузиазъм за 6-тото поколение процесори Intel Core.

Не ми е позволено да споделям данни за продажбите за България, тъй като Intel е публично регистрирана на борсата компания и докладите за финансови резултати са само в световен мащаб.

Миналата година PC пазарът продължи постепенния си спад. Отделът на Intel за персонални компютри (т.нар Client Computing Group) продължава да е най-големият големият генератор на приходи за компанията и вероятно това ще се промени занапред. В кои бизнес сектори очаквате най-голям ръст през 2016 г.?

Имаме богато портфолио и нашата главна цел е да доставяме на потребителите завладяващо изживяване с Intel Inside. Тази година очакваме да видим по-голям растеж при центровете за данни, Internet of Things и сектора за ентусиасти, както и нови PC форм фактори като например мини PC-та – Intel NUC и Intel Compute Stick.

Intel има ограничено присъствие на пазара на смартфони. Междувременно обаче според прогнозите на анализаторите мобилните устройства в голяма степен ще заменят традиционните персонални компютри. Как виждате Intel в този контекст?

Очакваме светло бъдеще за PC-тата в разнообразни форм фактори и дизайни – от лаптопи и 2 в 1 устройства, до Intel Compute Stick – който предлага компютърна производителност в размерите на USB флашка. В своето портфолио имаме чудесни продукти, посветени на сегмента на смартфоните и вярваме в неговия потенциал

Таблетите са друг сегмент, в който е налице спад в продажбите. Въпреки това повечето анализатори смятат, че тези устройства имат бъдеще като устройства за продуктивност в области като образованието и здравеопазването. Какво мислите за тази перспектива? Готова ли е Intel за подобен мобилен сценарий?

Таблетите ще имат своето място на пазара в близко бъдеще. Здравеопазването и образованието са само част от индустриите, за които таблетите са подходящи. Например, по-голямата част от българите, които участваха в нашето проучване, споделят, че одобряват деца да използват таблети. Това също е и моето мнение. За по-малките деца таблетите предлагат завладяващо забавление. За по-големите деца, таблетите предлагат уникално потребителско изживяване и ниво на мобилност, което ученици и учители могат да оценят в класната стая, заедно със сигурността и ниската обща стойност на притежание, която ИТ-тата искат. За дори още по-хубави преживявания, има и 2 в 1 Intel Inside устройства, които могат да се използват както като лаптоп, така и като таблет, в зависимост от нуждите на потребителя.

Облачните услуги фундаментално променят части от ИТ пазара. Как виждате бъдещето на центровете за данни в този контекст?

В сегмента на центрове за данни очакваме двуцифрен ръст през 2016 г. и постоянен растеж докато наближаваме 2020 г. Ще видим по-голямо разширяване при Xeon, networking и в SSD секторите. Също така, центровете за данни ще бъдат все повече и повече свързани със сферата на Интернета на нещата, която ще продължи да се развива и следователно ще имат повече нужда от сървъри.

Въпросите подготви Александър Главчев

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X