Компютърен Хардуер

Zen чиповете на AMD – първо за производителни PC-та в края на 2016г.

Computer World

Очакваната нова архитектура на AMD ще види бял свят първо в производителни настолни компютри в края на настоящата година. В началото на 2017-а пък новите процесори трябва да се появят и в сървърни конфигурации. Засега от компанията не споделят кога архитектурата ще се появи в преносими компютри.

По думите на Лиса Су, главен изпълнителен директор на AMD, производителят вече води преговори с доставчици на компютри, които ще използват новите чипове. Компанията има високи очаквания по отношение на Zen, като се надява да предложи най-доброто виртуално изживяване на геймърите, в комбинация с графичната архитектура Polaris, която трябва да види бял свят в средата на настоящата година.

Су е уверена, че с новите си продукти AMD ще увеличи дяла си при персоналните компютри – пазар, който в момента под доминацията на Intel. Zen-базираните чипове (с кодово име Summit Ridge) ще се конкурират със сегашното поколение Skylake процесори на Intel или с техния наследник, носещ името Kaby Lake.

AMD вече предлага FX чипове с до 8 ядра, насочени към геймърите, и задаващите се Summit Ridge предложения по всяка вероятност ще се продават под същата марка. Настолните им версии ще предлагат голям брой ядра и поддръжка на DDR4 памет.

Гейминг сегментът и този на обикновените домашни потребители някога бяха силни пазари за AMD, но компанията загуби дял от тях, благодарение на успеха на Core чиповете на конкурента си. Су определя Zen архитектурата като завръщане на AMD на пазара на високопроизводителните настолни компютри.

По данни на производителя задаващите се процесори ще предлагат 40 на сто по-висока производителност на ядро, спрямо сегашната Excavator архитектура, използвана в чиповете от серията Carrizo. Подобренията идват благодарение на някои нови технологии. Сред тях по-бързият кеш, благодарение на който се ускорява комуникацията на процесора с оперативната памет.

Новите чипове ще се изготвят по 14-нанометров процес, при който транзисторите ще се подреждат “на етажи”, благодарение на което се постигат подобрения при производителността и енергийната ефективност, обясняват още от компанията.

Междувременно бизнесът на AMD отбелязва слаба 2015 г. Спадът в доставките на персонални компютри е свил приходите на компанията, тъй като той засяга както продажните на процесори, така и на видео карти. През последното тримесечие на миналата година оборотът от доставки на решения за сегмента се е свил от 662 млн. (през аналогичния период на 2014 г.) до 470 млн. долара.

AMD също така докладва загуби в размер на 79 млн. долара през четвъртото тримесечие, в сравнение с 18-те млн. печалба година по-рано. Общите приходи на компанията пък с били 958 млн. долара, след като в края на 2014 г. са достигнали 1,24 млрд.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X