Компютърен Хардуер

Първи плодове от най-голямата придобивка в историята на Intel

Владимир Владков

Миналата седмица Intel приветства новите си служители, които се присъединяват към компанията след огромното по мащаби придобиване на Altera, а първите продукти от сделката ще излязат на пазара това тримесечие.

Главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич с Дан МакНамара пред бившата централа на Altera в Сан Хосе, Калифорния. МакНамара е бивш шеф на Altera, който вече ръководи групата „Програмируеми решения“ на Intel. Снимка: Intel

Производителят на чипове извади $16,7 милиарда, за да купи Altera, която прави FPGA (field programmable gate arrays), т.е. чипове, които могат да бъдат препрограмирани за специфични цели. Първият чип, който комбинира технологии на Intel и на Altera, ще се ползва в сървъри, коли, роботи, Интернет на нещата, оборудване за автоматизация и други продукти.

Intel ще започне да доставя първите си сървърни чипове с Altera FPGA на избрани „водещи“ облачни потребители още през това тримесечие, каза шефът на Intel Браян Крзанич по време на пресконференцията за финансовите резултати на компанията.

Продуктите ще представляват мулти-чипови модули, в които сървърните чипове на Intel и Altera FPGA ще са отделни изчислителни устройства. Модулите ще влязат в серийно производство през следващата година.

Способността за препрограмиране на Altera FPGA ще улесни Intel при създаването на специфични чипове, които според Крзанич вече заемат доста сериозна част от сървърните доставки.

Intel работи и върху интегрирането на интелектуалната собственост на Altera в своите силициеви продукти, подобрявайки производителността и енергийната ефективност, каза още Крзанич. Той обаче не спомена кога можем да очакваме такива чипове.

Продуктовата пътна карта Intel-Altera бе обявена по време на пресконференцията за финансовите резултати за четвъртото тримесечие на 2015, приключило на 26 декември. Придобиването на Altera, което приключи на 28 декември, ще вдигне приходите за фискалната 2016 г., заявиха от Intel.

Покупката е част от усилията на Intel да се пренасочи към други области заради слабия PC пазар.

Поделенията за памети, за центрове за данни и за Интернет на нещата генерират 40 на сто от приходите на Intel за фискалната 2015 г., като този дял ще расте през 2016, каза Крзанич.

Altera ще част от нова група, наречена „група за програмируеми решения“ (Programmable Solutions Group), която ще докладва директно на Крзанич. Тя ще прилича на групата „Сигурност“, създадена след придобиването на McAfee.

Intel обяви приходи от $14,9 милиарда за четвъртото тримесечие на 2015 г., което е 1% ръст спрямо същия период на 2014 г. Печалбата за периода е $3,6 млрд., или спад с 1 процент.

Приходите на групата „Client Computing“, която отговаря за бизнеса с чипове за PC-та и мобилни устройства, е $8,8 млрд., или 1% спад на годишна база. Групата за ЦОД е постигнала приходи в размер на $4,3 млрд.,, което представлява 5% ръст. Приходите на групата IoT са скочили с 6% до $625 млн.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X