Компютърен Хардуер

Перси вдигна износа си за 2015 г. с над 50%

Владимир Владков

Владимир Владков

6% годишен ръст на продажбите за 2015 г., дължащ се предимно на износа на сървърни системи, е постигнал един от водещите български производители на сървъри Перси (Persy). Компанията е подписала трети пореден рамков договор за доставка на сървъри за Центъра за ядрени изследвания край Женева CERN, заяви на годишната конференция на Перси управителят на фирмата Евгений Кърпачев. Той допълни все пак, че 66% от приходите идват от многобройни български клиенти, което доказва, че Перси е сигурен доставчик на сървъри и за проектите на родна земя.

„За 7-а поредна година постигаме равномерен ръст на продажбите. През 2015 г. свалихме с 30% времето за изпълнение на поръчките от заявката до доставката на системите, подобрихме енергийната си ефективност, осигуряваме навременно гаранционно обслужване (когато това се налага) при сериозен експлоатационен живот на системите ни. По отношение на общата цена на притежание на нашите системи смятам, че сме безспорен лидер у нас“, заяви Кърпачев.

Износът – генератор на растеж

Продадените в чужбина сървърни системи през 2015 г. са за над $2 млн., генерирайки една трета от приходите на Перси, като ръстът спрямо 2014 г. е над 52%. Продажбите на сървъри са нараснали с 12%, достигайки почти три четвърти от оборота на компанията, докато тези на работни станции са спаднали с близо 50%. При компонентите като UPS устройства, комуникационни шкафове и комуникационно оборудване също се наблюдава растеж, допълни Кърпачев.

През 2015 г. компанията е издържала и своеобразен стрес тест на производствените си мощности, тъй като CERN е поръчал наведнъж голям брой системи за разлика от предишните по-ритмични поръчки. „Това бе много сериозно изпитание и за производствения ни капацитет, и за финансовите ни възможности. За щастие нашите специалисти се справиха, като само за тестване на сървърите ни бе нужен енергиен капацитет от над 50 kW. С помощта на банките успяхме да се справим и с финансовите предизвикателства“, обясни Кърпачев.

Той не спести и отрицателните за фирмата събития през 2015 г. Едно от най-сериозните е отпадането на редица проекти с финансиране от Европейския съюз, подготвени за реализиране през 2014 г. Компанията не участва активно и в обществените поръчки. Освен това делът на системната интеграция не съответства на желанието на ръководството, добави Кърпачев.

Плановете за 2016 г.

включват именно обучение на персонала за по-силно навлизане в областта на системната интеграция, но без да се отклонява фокуса от производството на сървърни системи. Перси ще се стреми да повишава продажбите на системи за съхранение, смята да подобри и технологичната дисциплина при производството, като въведе критерии, прилагани от водещите марки в света. Планира се и въвеждане на новия стандарт за качество на дейността ISO 9001:2015, като стремежът е да се постигне реципрочност и равнопоставеност в отношенията с клиентите. „Тъй като ръководството на компанията произхожда от техническите експерти, догодина смятаме да засилим административния капацитет на ръководството, заяви Кърпачев. - Обмисляме и въвеждане на безплатно обслужване на място за всички сървърни системи, произведени от нас. Не сме го решили окончателно, но тази идея се разглежда много сериозно от ръководството“, добави шефът на Перси.


Перси вдигна износа си за 2015 г. с над 50%

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Технологични новости

Компанията представи и някои от най-новите си сървърни системи, базирани на платформите на Supermicro и процесорите Xeon на Intel, включително с най-новия процесор Xeon E3-1200 v5. Този процесор с вградено видео (Intel HD Graphics P530) е изключително подходящ за приложения за видеообработка с визуализация на съдържанието, тъй като е оптимизиран за поточно видео, коментира Ардис Минесян, представител на Intel за България. Разполага с възможности за бързо транскодиране на видео съдържание, като успява да се справя с голям обем информация (например при 4К резолюция или 3D приложения). Версията на процесора за мобилни работни станции Xeon E3-1500M v5 разполага с до 64 GB двуканална памет и поддръжка на 4К видео при 60 Hz, a технологията Intel Quick Sync Video допълнително подпомага обработката и създаването на мултимедийни продукти. В допълнение процесорът поддържа стандарта за гигабитова безжична свързаност WiGig, както и Thunderbolt през новия универсален конектор USB-C.


Перси вдигна износа си за 2015 г. с над 50%

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Допълнително бяха демонстрирани решения за съхранение на Toshiba, както и иновативните системи за съхранение на тайванските компании QNAP Systems и Qsan Technology.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X