Компютърен Хардуер

Qualcomm навлиза на сървърния пазар с 24-ядрен чип

Computer World

Планове за навлизане на пазара на процесори за сървъри разкри Qualcomm, известна с продуктите си за мобилни устройства. Американската компания възнамерява да нарави тази стъпка с чип, разработен от ARM, чиято архитектура е широко използвана в смартфони и таблети. Според някои специалисти ARM може да отправи предизвикателство към доминиращата x86 архитектура, най-вече благодаренеие на по-ниското потребление на енерия.

Новият 24-ядрен чип ще бъде насочен към операторите на свръх-големи инсталации като Facebook и Google, както и към доставчици на услуги и едри корпорации. Според Qualcomm той ще е подходящ за облачна обработка на инфромация, включително дейта майнинг, машинно обучение, както и предложения от типа Инфраструктура като услуга (IaaS) и Платформа като услуга (PaaS).

Компанията демонстрира предварителна версия на продукта в Сан-Франсиско. Той представлява специално изградена едночипова система (system-on-chip, SoC) и се различава от процесорите от серията Snapdragon, предназначени за мобилни устройства. Новият продукт предлага PCIe шина, възможности за свързване със системи за съхранение на данни т.н. На демострацията бе показана машина, работеща под Linux с KVM хипервайзор, стриймваща HD видео към компютър. Върху прототипа е работел т.нар. LAMP пакет (Linux, Apache Web server, MySQL и PHP), както и OpenStack облачен софтуер.

Цялостната сървърна платформа е разработена в партньорство с компаниите Mellanox и Xilinx. Първата е проектира мрежови карти за работа с едночиповата система, а втората – разработва програмируеми спомагателни чипове, ускоряващи работата по определени задачи.

Qualcomm ще предостави процесори за тестване на свои големи потенциални клиенти, като не се споменава кои точно са те. Не е ясно и кога разработката официално ще види бял свят. Повече по темата от компанията смятат да разкрият през следващата година.

Редно е да се отбележи, че предложението на Qualcomm далеч не е уникално на пазара. AMD, Cavium, AppliedMicro, Marvell и Broadcom вече предлагат сървърни ARM процесори. Едно от основните предизвикателства в тази сфера обаче е софтуерът, който също трябва да претърпи развитие.

Също така обяснението, че продуктът е насочен към големи центрове за данни е прекалени генерализирано. Споменатите гиганти Facebook и Google например сами разработват хадруера си и пишат свой софтуер за него. Други големи компании, като Amazon и Microsoft, пък предоставят услуги по обработка на данни, като тези процеси са специално писани за x86 архитектура. Пробивът тук вероятно също не би бил лесен. Не на последно място, Intel отговаря на предизикателството на ARM архитектурата със специално разработени чипове от сървърната си серия Xeon, базирани на Atom ядра, предлагащи по-ниска консумация на енергия.

От друга страна обаче политиката на ARM, позволяваща лицензиране на архитектурата от многобройни производители, улеснява появата на конкуренция на x86. Първите реални инсталации също вече са реализирани – сред тях са сървъри на AppliedMicro за PayPal и на Marvell за Baidu.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X