Компютърен Хардуер

Canon обяви огромен 250-мегапикселов сензор

Владимир Владков

Ако си мислите, че войната за по-високата резолюция във фотографията е свършила, Canon изстреля нов изстрел – снимков сензор с резолюция 250 милиона пиксела.

Сензорът 19 580 на 12 600 точки във формат APS-H, е с размери 29,2 мм на 20,2 мм, осигурява възможно най-големият брой пиксели за CMOS сензор, по-малък от пълноформатен 35-мм размер, казват от компанията.

Резолюцията е 125 пъти по-голяма от видео full HD, около 30 пъти 4K видео и 7,5 пъти от 8K, формат с резолюция 7680 на 4320 точки, който ще се използва за регулярни ТВ предавания в Япония от 2018 г.

Подобренията в обработката на сигналите и миниатюризацията на интегралните схеми дават на сензора скорост на четене 1,25 милиарда пиксела в секунда. Сензорът може да улавя и видео с огромна резолюция при 5 кадъра в секунда.

Сензорът бе монтиран в прототипен фотоапарат и успя да направи снимки, на които можеш да видиш буквите на самолет, летящ на 18 км височина. „Въздушната акробатика“ на сензора включва оптично и цифрово приближение, както и увеличаване на много малка област от снимката.

Новият сензор на Canon, монтиран в прототипен фотоапарат, тук с USM обектив EF35mm f/1.4.

 Новият сензор е доразвитие на 120-мегапикселовия CMOS сензор формат APS-H, представен през 2010 г.

„Осъзнахме, че има търсене в областта на видео продукциите и контролноизмервателните уреди за още повече пискели. Това ни даде стимул да започнем да разработване 250-мегапикселов сензор“, каза говорител на Canon.

Компанията не вижда потенциал за прилагане на технологията в потребителски уреди, тъй като ще изисква изключително голяма оптична производителност, така че да се използват възможностите на сензора.

Canon предвижа бизнес употреба на сензора във видеонаблюдението, превенцията на престъпления и измервания с висока точност.

Камерите за сигурност влязоха във фокуса на Canon, когато търсенето на компактни цифрови фотоапарати „увяхна“, а някога това бе основен продукт за компанията.

По-рано тази година тя придоби шведския производител на охранители камери Axis communications, а през 2014 г. купи и софтуерния разработчик на системи за видеонаблюдение Milestone Systems. Наскоро Canon обяви, че ще пусне следващата година камера за сигурност с обектив с ултра-телефото приближение и F-value от 2.4, който ще прави цветни снимки в почти пълна тъмнина.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X