Компютърен Хардуер

IFA 2015: Intel обяви нова основна процесорна фамилия

Владимир Владков

Intel представи на търговското изложение IFA в Берлин нова фамилия масови процесори в сряда, важна стъпка за компанията, която изпитва трудности на пазара, зависещ все повече от мобилните устройства.

Чиповете познати досега с кодовото име Skylake, вече имат официалното име процесори Intel Core от шесто поколение.

Те са резултата от 4 години развойни усилия на инженерите на Intel и ще се започната да се появяват в нови настолни компютри, лаптопи и таблети преди края на тази година. Процесорите се появяват веднага след като Microsoft обяви новата си операционна система Windows 10, а PC индустрията се надява това да стимулира масовите потребители да си купят нови машини.

Шестото поколение процесор Intel Core, показан без своя комплект
за монтаж на търговското изложение IFA в Берлин

Старши вицепрезидентът на Intel Кърк Скоугън се ориентира към вторичния пазар - компютри за надграждане. „Днес в света има милиард PC-та, които са не по-стари от 3 г.“, каза той на пресконференцията в Берлин.


IFA 2015: Intel обяви нова основна процесорна фамилия

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Но Microsoft подчертава, че Windows 10 ще работи добре и върху сегашния хардуер, а далеч назад останаха дните, когато появата на нови процесори осигуряваше по-голямо бързодействие на ежедневни задачи като е-поща и уеб браузване.

За много потребители най-големите ползи от новите чипове ще дойдат от по-ниската енергийна консумация, която удължава живота на батериите, а новите лаптопи ще са по-тънки. Intel подчерта също предимствата на видео обработката, надявайки се, че потребителите ще почувстват нуждата от тези чипове за възпроизвеждане на 4К видео, макар че все още няма богат избор от 4К съдържание.

Новите чипове ще се предлагат в над 50 различни варианта.

Чиповете Core i3, i5 и i7 са насочени към масовия клас машини, Core m3, m5 и m7 са за таблети и компютри 2-в-1, допълнителни варианти Core i5, i7, m5 и m7 chips със системата за сигурност на Intel vPro, както и нова версия на процесора Xeon за мобилна употреба.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X