Компютърен Хардуер

Бъдещите процесори на Intel ще поддържат Adaptive-Sync

Владимир Владков

Nvidia скоро може да би няма да е самотна в областта на адаптивното опресняване на кадрите. Intel се стреми да добави технологията на VESA DisplayPort Adaptive-Sync към бъдещите си интегрирани графични продукти.

Главният архитект на графичен софтуер в Intel Дейвид Блайт наскоро обяви пред Tech Report, че компанията планира да поддържа Adaptive-Sync в бъдеще. С други думи, бъдещите интегрирани GPU на Intel би трябвало да работят с дисплеи FreeSync, предоставяйки геймърско изживяване без блокирания.

Ако никога не сте чували за адаптивни нива на опресняване, това е най-актуалната тенденция при графичните карти. В тази област се води мини война между AMD и Nvidia. Технологията за променливо опресняване позволява на монитори и графични карти да синхронизират своите нива на кадрово опресняване през връзка DisplayPort, за да бъдат намалени визуалните проблеми като трептене и замръзване на екрана. Това е много полезно при екшън игри.

Стандартът Adaptive-Sync е онова, върху което е изградена AMD FreeSync, въпреки че AMD ползва собствени софтуерни драйвери Catalyst. G-Sync на Nvidia разчита на собствен патентован хардуерен модул вътре в дисплеите, което дава на Nvidia по-пряк контрол над технологията, но оскъпява дисплея.

Наличието на две различни технологии пречи на пазара. Мониторите ще поддържат или едната, или другата технология. Така че геймърите трябва внимателно да избират своя монитор, за да са сигурни, че той поддържат правилната технология за тяхната графична карта.

Няма индикации кога Intel би въвела Adaptive-Sync в продуктовата си линия, но източници съобщиха на Tech Report, че не е вероятно тя да е налична в новите процесори Skylake. Intel не спомена за поддръжка на Adaptive-Sync, когато обясняваше подробности за Skylake по време на конференцията IDF тази седмица.

Това има ли значение? Когато става дума за графични карти, AMD и Nvidia са единствените имена, които имат значение. Интегрираната графика обаче е друго нещо, като всички лаптопи, базирани на Intel, се продават с вградена графика на компанията. Това означава, че Intel разполага с огромна потребителска база, що се отнася до графиката, и това не са само запалени геймъри и други потребители, нуждаещи се от по-мощни GPU чипове. Дали Intel ще окаже влияние върху войната FreeSync срещу G-Sync е рано да се каже, но дисплеите са доста дългосрочна покупка и ще бъде чудесно графичната индустрия да установи единен стандарт за променливото опресняване.

IDG News Services

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X