Компютърен Хардуер

5 големи новини от конференцията IDF на Intel

Владимир Владков

Ако сте следили конференцията за разработчици на Intel IDF в Сан Франциско, вероятно сте разбрали, че почти няма новини за чипове. Intel се придвижи „нагоре“ в хранителната верига и показва на разработчиците какво могат да създадат с нейните технологии, вместо да се фокусират само върху нови компоненти.

Това е смислен ход, тъй като PC пазарът е в застой, а Intel се нуждае от разработчици, които да са по-креативни при ползването на нейните продукти. Светлината на прожекторите вече не е върху по-бързия процесор Core i7, тъй като компютрите вече не са интересни. Вместо това компанията трябва да покаже на разработчиците какво могат да постигнат с най-новите й чипове.

На конференцията IDF чухме много неща за роботи, за камери със сензор за дълбочина, умни вендинг машини и гривни, с които можете да влезете във вашето PC. Това са важни неща за Intel, а и е забавно да гледаш как оборудван със сензор велосипед BMX скача над главата на Браян Крзанич.

Ето и 5 от най-интересните неща, обявени на конференцията. 

1. SmartSound и Wake on Voice

Intel не говори много за бъдещите настолни процесори Skylake, но разкри, че чипът има вграден DSP, използван за функцията Intel Smartsound, която ще даде възможност на компютрите да чуват аудио сигнали без да харчат много енергия.

Тя работи и с Microsoft за вграждане на бъдещата технология в Windows 10, наречена Wake on Voice, която ще ви позволи да събудите Windows 10 или да го върнете в спящ режим само като кажете “Hey Cortana.” Някои смартфони вече имат такава функция за непрекъснато „;подслушване“, но тя не е налична в компютри.

Функцията Wake on Voice обаче няма да е налична в първите чипове Skylake, което означава, че тя няма да се поддържа от първата вълна PС-та с Windows 10.

2. Чипът Curie с размер на копче ще се появи до декември

Това е една от малкото новини за чипове от IDF 2015. Curie e мъничка „система в чип“ за носима електроника. Представен на CES в началото на тази година, това е чип с размер на нокът и включва микропроцесор Quark, Bluetooth радио, акселерометър и жироскоп.


5 големи новини от конференцията IDF на Intel

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Intel обяви тази седмица, че „избрани“ хардуерни производители ще получат Curie, за да създадат продукти до четвъртото тримесечие. Обикновените разработчици ще получат чипа на Maker Faire в Рим, добави Крзанич.

Освен в пръстени, гривни и фитнес тракери, Curie може да бъде вграден в почти всичко. Intel показа как можете да следите скоростта и позицията на BMX колело, което очевидно имаше чипове Curie в кормилото и седалката. Компанията пусна и нови SDK комплекти, включително Identity IQ, които може да удостоверят самоличността на носещия го. Това в крайна сметка може да ви позволи да отключите компютъра си с помощта на смарт гривна, както демонстрира Крзанич на форума.

3. RealSense навлиза навсякъде

RealSense е 3D камерата със сензор за дълбочина на Intel. Тя ползва 3 лещи – стандартна 2D камера, инфрачервен лазер и инфрачервена камера. По същество това позволява на компютъра да „вижда“, а Intel вече показа навигиране между дървета в гора на дрон, използващ RealSense.

Той вече намира приложение в някои компютри, и на CES Intel показа прототип на първия смартфон с RealSense. Това може да осигури някои удобни приложения. RealSense може да се ползва за измерване на разстояния, така че да отидете да си купите мебели и да използвате вашия смартфон като ролетка. Камерата може да прави снимки, които по-късно да фокусирате, нещо като фотоапарат Lytro, а може да се използва и за сканиране на обекти и изпращането им към 3D принтер.


5 големи новини от конференцията IDF на Intel

© Владимир Владков, Computerworld.bg

RealSense е най-широко разпространената технология на IDF. Тя бе показана и във вендинг машини, които могат да кажат пола и възрастта на лицето, застанало пред тях, и в един робот пиколо, който ще достави напитки в хотелската ви стая. Камерата е и в игрални системи, включително в нова камера на Razer, която да се ползва за стрийминг услугата Twitch.

4. Високоскоростната памет 3D XPoint през 2016 г.

През следващата година Intel ще пусне първите продукти на базата на 3D XPoint, нов тип памет, разработена с Micron. Intel твърди, че тя е с 10 пъти по-голяма плътност от DRAM и 1000 по-бърза от NAND Flash.

Intel ще пусне твърдотелни дискове SSD под новата марка Intel Optane за сървъри и персонални компютри догодина, както и DIMM слотове за сървъри. Intel каза, че 3D XPoint ще подсили всичко – от PC игри до in-memory бази данни.

5. Intel спонсорира риалити шоу?

Странно, но е истина. Intel си сътрудничи с United Artists в продуцентството на телевизионно риалити шоу, наречено „America's Greatest Makers“. То ще следи опитите на изобретатели, които ще се стремят да създават страхотни електронни джаджи за носене, ползвайки чипа Curie на Intel, а победителят ще получи и парична награда от $1 милион.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X