Компютърен Хардуер

Intel със спад печалбите заради свиващия се PC пазар

Computer World

Спад в оборота и печалбите отчита Intel през изминалото второ тримесечие, в обстановката на пазара, който изчаква излизането на Windows 10. Отделът Client Computing Group в компанията, продаващ процесори за настолни компютри, лаптопи и мобилни устройства, бележи 14% спад спрямо аналогичния период на миналата година, достигайки 7,5 млрд. долара оборот. Data Center Group, поделението произвеждащо процесорите от серията Xeon, се е представило по-добре, но не достатъчно, така че да балансира сиването при персоналните компютри.

Оборотът от сървърни решения е нараснал с 10% спрямо миналата година, достигайки 3,9 млрд. долара. Приходите на пазара на Интернет на нещата също са се увеличили, достигайки 559 млн. долара.

Общо приходите на Intel за тримесеичето, което е приключило на 27 юни, са достигнали 13,2 млрд. долара – с 5% по-малко спрямо втората четвърт на миналата година. Нетната печалба пък е 2,7 млрд. долара – с 3% по-малко. Редно е да се отбележи, че, според Thomson Reuters, и двата показателя са се осказали по-високи от скромните очаквания на анализаторите от Уол Стрийт.

Доходите на производителя идват най-вече от продажбата на чипове за персонални компютри, а този пазар е в спад от известно време насам. По данни на анализатора IDC световните продажби в сегмента са намалели с 12% през изминалото тримесечие, като част от спада се дължи на изчакването на задаващата се Windows 10. Според Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel, новата операционна система ще раздвижи пазара през втората половина на годината.

Засега обаче не е ясно колко голям ще е ефектът на Windows 10. В края на миналата година Intel сподели очаквания, че новата ОС ще доведе до замяната на 600 млн. компютри. Същевременно анализаторът Gartner обаче заключва, че тя няма да помогне на пазара на персонални компютри, тъй като компаниите по-скоро задържат плановете си, очаквайки да преценят възможностите на операционната система. Допълнителен фактор е, че тя ще е безплатна за голяма част от потребителите, т.е. много от тях вероятно няма да бъдат притиснати да обновят хардуера си.

Междувременно Intel продължава да изпитва затруднения в сегмента на мобилните устройства – най-бързо растящият сегмент от широкия компютърен пазар. Наскоро компанията промени начина по който докладва резултатите в тази насока, като вече не предоставя отделно данни за тези продажби, а само обединени такиса за цялата Client Computing Group. Това затруднява правенето на оценки за бизнеса й с процесори за смартфони.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X