Компютърен Хардуер

HP и Intel ще налагат HPC в нови пазари

Владимир Владков

Hewlett-Packard използва нов процесор и мрежови технологии на Intel за изграждане на сървърни системи, чиято цел е да разшири високопроизводителните изчисления (HPC) към нови пазари, включително работни товари за Големи данни в големи предприятия.

Компаниите се надяват да внедрят HPC извън традиционната ниша в области като проучвания за нефт и газ, финансови услуги и естествени науки, разширявайки се към нови области като търговия, персонализирана медицина и дори полицейски дейности.

Новите технологии на Intel включват бъдещата версия на нейния многоядрен процесор Xeon Phi с кодово име Knights Landing, комуникационна матрица, наречена Omni-Path, и софтуера на Intel Lustre, използван за високопроизводително съхранение на данни.

Тези компоненти ще позволят на HP да предложи широк набор от HPC конфигурации, включително някои, които HP ще прекрои за някои индустрии, казва Бил Манъл, ръководещ поделението HPC & Big Data в HP.

Работата с HP не е ексклузивна, така че се очаква Dell и Lenovo също да се възползват от технологиите. На практика Intel каза, че над 50 производители на системи ще ги внедяват, като първите ще се появят на пазара до края на тази година.

Според Манъл, сегашните технологии, включително стандартните сървърни чипове Xeon на Intel, не могат да се справят с обемите от данни, които HPC потребителите се опитват да обработят. „Много от стандартните технологии, включително x86, не разполагат с мощта, нужна на потребителите да обработват по-бързо данни“, добавя той.

Xeon Phi е проектиран да се справи именно с това. Версията Knights Landing ще има до 72 ядра, с два чипа за векторна обработка на ядро, обяснява Чарлз Уишпарт, шеф на HPC отдела в Intel. Intel ще демонстрира новия чип във Франкфурт тази седмица на Международната конференция по суперкомпютри.

За някои приложения като видео кодиране и декодиране и обработка на сеизмични данни, работните товари ще бъда разделени и разпръснати върху повече ядра, което ще ускори цялостната производителност.

По-бързите чипове се нуждаят от мрежа, която също отговаря на по-високи изисквания. Intel смята, че нейната технология Omni-Path предлага комутационен капацитет до 73% по-голям от InfiniBand EDR. Това е еволюция на True Scale Fabric, която Intel придоби, когато купи InfiniBand бизнеса на QLogic преди няколко години.

Omni-Path ще е налична в търговски системи през четвъртото тримесечие. Очаква се скоро след това да се появи и Knights Landing. HP не обяви точна дата за доставките на новите си сървъри. Тя иска да предложи нещо различно от другите доставчици, включително уникални процесорни модели в нейните системи с водно охлаждане. Изглежда те ще се появят през първата половина на 2016 г.

Очаква се компанията да внедри новите технологии на Intel в цялата продуктова линия HPC. За високия клас системи Apollo 6000 и 8000 тя ще ползва комутаторен блейд Omni-Path, който стои в сървърен корпус, позволявайки да се получи максимална производителност. За Apollo 2000 в ниския клас вероятно ще предложи външен TOR комутатор.

Една новоразвиваща се област, която може да се възползва от HPC, е задълбоченото познаване, тип усъвършенствани изчисления, използвани от Google и Facebook за задачи като разпознаване на изображения и обработка на естествен говор.

Други индустрии започват също да виждат добавената стойност в задълбоченото познание, според Манъл, включително големи търговски вериги, които го ползват за идентифициране на рамките на поведението на купувачите, а полицейските служби могат да ги ползват за лицево разпознаване.

Болници също ползват задълбоченото познание за „прецизна медицина“. При нея се анализира генома, за да се определи по-прецизно лечение и терапия за пациента. „Това са Големи данни, но става дума и за производителност. Искате резултатите бързо, за да започнете лечението бързо“, добавя той.

Едно от предизвикателствата е, че малко фирми имат опит с HPC клъстери, така че Intel и HP откриха нов център в Хюстън, където потенциалните клиенти могат да работят с тях, за да разберат кои приложения са подходящи за новата архитектура и да изградят концептуални системи. Центърът в Тексас ще допълни съществуващия в Гренобъл, Франция.

Софтуерът също трябва да бъде прехвърлен, за да се възползва от многото ядра на Xeon Phi. Intel не успя да свърши много работа и да предложи инструменти с първите версии на чипа, признава Уишпард. Този път ще има подобрен развоен SDK със скриптове, примерен код и други неща, добави той. Повече за това ще се говори на конференцията IDF на Intel през септември.

Новите HPC технологии са част от т.нар. „мащабируема система рамка“. През април Intel каза, че рамката ще се ползва за изграждане на суперкомпютът, наречен Aurora и предназначен за Министерството на енергетиката на САЩ. Той ще бъде доставен през 2018 г. и ще има пикова производителност 180 петафлопа.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X