Компютърен Хардуер

Skylake чиповете на Intel идват в началото на август

Computer World

Първите чипове, базирани на новата архитектура на Intel, носеща кодовото име Skylake, ще видят бял свят през първата седмица на август. Първите моели, които ще се появят н апзра ще бъдат предназначени за гаймъри и ентусиасти и представянето им ще се състои на изложението Gamescom, което ще се проведе в Кьолн, Германия, от 5 до 9 август. Това е споделил запознат източик за IDG News service.

Допълнителна техническа информация задаващите се процесорите се очаква да бъде разпространена и на конференцията Intel Developer Forum (IDF), която ще се състои от 28 до 20 август в Сан Франсиско, САЩ. Там сред основните акценти ще е това как новите чипове подобряват потребителското изживяване при използване на Windows 10, която пък трябва да излезе официално на 29 юли.

Засега от Intel не споделят информация за шестото поколение Core ядра, които захранват Skylake, но спокойно може да се предположи, че масовите модели за настолни и преносими компютри ще се появят след IDF.

Dell, Hewlett-Packard и Asus се очаква да предложат компютри с новите чипове на компанията, работещи под Windows 10, през втората половина на 2015 г. Засега не е ясно кога с тях ще бъдат оборудвани модели на Apple.

Все пак някои от характеристиките на Skylake са известни. Миналия месец Asus показа компютри тип всичко-в-едно и мини десктоп машини, базирани на новите процесори, които поддържат DDR4 памет и USB 3.1. Бъдещите модели с новите чипове ще разполагат и с портове, базирани на Thunderbolt 3 – технология, позволяващата трансфер на данни с до 40 Gbps.

Също така компанията иска да подобри потребителското изживяване и чрез елиминиране на набелите, необходими за свързване на периферни устройства и зареждане на лаптопите.

Междувременно AMD пуска в обръщение чипове, носещи кодовете име Carrizo – последната итерация на архитектурата Bulldozer, която датира от 2011-та. За следващата година компанията се подготвя да представни нова такава, наречена Zen.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X