Компютърен Хардуер

Sony добавя 4K видео в още повече цифрови фотоапарати

Владимир Владков

Sony има амбициозен план да осигури възможности за снимане на 4К видео до широк набор от своите компакни и любителски фотоапарати и SLR модели, като ще разчита на разработения от инженерите й нов сензор.

 

Японската компания представи първите си 3 цифрови фотоапарата, способни да снимат 4K видео на пресконференция в Ню Йорк. Камерите са базирани на нов сензор Exmor, който може да снима изображения с висока светлочувствителност и резолюция до 42,4 мегапиксела.

Сензорът представлява голямо подобрение спрямо предишното поколение чипове, като дава възможност на Sony да внедри 4K видео във всичките си модели след време, каза Дайсуке Гоу, продуктов мениджър в Sony.

Два от представените нови фотоапарати са нови модели от фамилията Cybershot, насочена към крайни клиенти. Трудно е да се предвиди дали другите джобни модели Cybershot ще получат 4K видео функции, но целта на Sony е да осигури способности за запис на 4К видео във възможности повече камери, добавя Гоу.

 

Sony иска бързо да пренесе 4K

във всичките си продуктови линии, както и да обвърже функционалността на цифровите си камери със своите телевизори.

Компанията вече предлага видеокамери, способни да снимат 4K видео, но нейните фотоапарати снимат видео предимно с резолюция до 1080p. Преминавайки към 4K, Sony прави нова крачка за увеличаване на търсенето на цифровите й фотоапарати. Доставките на тези апарати спадат през последните години, тъй като потребителите ползват за снимки и видео предимно смартфони и таблети.

Фотоапаратите, представени миналата седмица, могат заснемат 4K видео с висока кадрова скорост, която все още не е достъпна в телефоните Xperia. Новият сензор Exmor разполага с значителни технологични усъвършенствания, включително по-ефективно улавяне на светлината, което помага за по-бързо правене на снимките. Сензорите могат да улавят повече детайли, а DRAM чиповете са способни да буферират временно снимките, като това помага за по-ефективното създаване на видео със забавен каданс до 1000 кадъра в секунда. Новите фотоапарати постигат подобрения и по отношение на стабилизацията на снимките, ISO и скоростта на затвора.

Най-усъвършенстваният сензор Exmor R е вграден във фотоапарата Alpha 7 R II, който може да снима по-детайлни снимки и да рендира изображенията 3,5 пъти по-бързо от своя предшественик. С новия обработващ механизъм Bionz X фотоапаратът SLR може да настрои фино изображения така, че да изглеждат по-естествено. Камерата може да запише 4K филми във пълнокадрови формат, да улови 1,8 пъти повече пиксели, нужни за 4K филмите. Цената на SLR апарата е $3200, а доставките й започват през август.


Sony добавя 4K видео в още повече цифрови фотоапарати

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 


Sony добавя 4K видео в още повече цифрови фотоапарати

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 

Новите модели Cybershot също имат доста подобрения.

Моделът с резолюция 20,2 Mpx Cybershot RX10 II и другият нов модел RX100 IV с 20,1 Mpx, разчитат на сензор Exmor RS, модифицирана версия на сензора Exmor R, но за фотоапарати с по-ниска резолюция.

RX10 II може да заснеме до 29 минути сесия за 4K видео (QFHD 3840x2160), а моделът RX100 IV може да снима до 5 минути. Фотоапаратите са проектирани да снимат видео със забавен каданс, а сензорите могат да правят пълнокадрово 4K видео с 960 кадъра в секунда.

Преди началото на заснемането фотографите могат да изберат между честота на кадрите от 1000fps, 500fps и 250fps и между формати за възпроизвеждане 50p и 25pi, за да оптимизират видеозаписа така, че да отговаря на скоростта на движещия се обект. Те имат възможност да използват бутона за видеозаснемане като „стартов спусък“ за начало на записа или „финален спусък“ – за заснемане на видеоклип до момента, в който бъде натиснат.

Режимът „финален спусък“ позволява заснемането да започне от 2 до 4 секунди преди натискането на бутона за снимане, така че „решителният момент“ да бъде уловен с много по-голяма точност и последователност. Например 2 секунди съдържание, заснето при 1000fps и 25p, отнема около 80 секунди време за възпроизвеждане на съдържанието, обясняват от Sony България. Допълнителните видеофункции от професионален клас и в двата нови фотоапарата включват Picture Profile, S-Log2/S-Gamut и други.

По-компактният RX100 IV разполага с вариообектив ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-70мм (35мм еквивалентно) и фокус F1.8 - F2.8, а обективът в RX10 II има дизайна на първия RX10 - ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200мм (35мм еквивалентно) F2.8.

Освен това фотоапаратите са оборудвани с нов висококонтрастен електронен визьор XGA OLED Tru-Finder™ с резолюция приблизително 2,35 милиона пиксела, гарантиращ възможност за реалистичен преглед и възпроизвеждане на заснетото съдържание. RX100 IV поддържа прибиращ се EVF електронен визьор с покритие ZEISS® T, представен за пръв път миналата година в модела RX100 III. RX10 II е и прахо- и влагоустойчив.

И двата нови модела предлагат подобрена система за автофокусиране Fast Intelligent, която осигурява високоскоростно, изключително прецизно, контрастно разпознаване на движещ се обект само за 0,09 секунди. Новите фотоапарати са съвместими с Wi-Fi и NFC.

RX100 IV и RX10 II ще се продават в Европа от лятото на 2015 г. RX100 IV ще бъде на цена приблизително от 2300лв, а RX10 II – около 3200лв.

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X