Компютърен Хардуер

6,8% ръст при хардуера за съхранение на данни в България

Computer World

6,8% ръст при продажбите на хардуерни решения за съхранение на данни отчита анализаторът на IDC на българския пазар през 2014 г. Общо доставчиците са генерирали 14,1 млн. долара оборот, като доставеният капацитет е с 50% повече спрямо година по-рано, достигайки 28 PB (петабайта).

Вътрешните решения са отбелязали спад, който обаче е компенсиран от външните такива, чиито продажби са се увеличили със 17,9 на сто. Втората категория продукти е генерирала 9,6 млн. долара оборот, а капацитетът на продадените устройства се е увеличил с 87% спрямо 2013 г. От IDC отбелязват, че тези резултати са сред най-високите в Централна и Източна Европа.

HP, EMC и Huawei са трите топ доставчика на продукти за съхранение на данни. Първата от изброените компании е най-успешна във високия и средния клас със своите 3PAR модели, както и базовите NAS и DAS решения. Huawei пък се е облагодетелствала от проникването си в телеком сектора, обясняват от анализатора, нараствайки леко пазарния си дял. EMC пък е съхранила позициите си само при средния клас продукти. Извън лидерската тройка NetApp е отбелязала силен ръст, макар и тръгвайки от ниска база.

Според IDC стабилните политически и макроикономически индикатори в страната са допринесли за по-високото търсене и разгъването на общопазарни тенденции, като възхода на flash-базираните продукти, софтуерно дефинираните решения, конвергенцията, Интернет на нещата (IoT) и т.нар. хардуерна комодитизация.

Възприемането на flash-оптимизирани решения за съхранение в центровете за данни е тенденция, която започна да оказва влияние в Централна и Източна Европа през 2014-та. През последното тримесечие на годината дори при нишовите flash решения е налице силен ръст. В България тези продукти вече имат 2% пазарен дял.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X