Компютърен Хардуер

100-терабайтов твърд диск през 2025 г.

Computer World

Технологиите, позволяващи 100 TB данни да бъдат побрани на един твърд диск, ще бъдат факт след около 10 г. Това се съдържа в стратегическия план на Advanced Storage Technology Consortium. Този обем е около 10 пъти повече от сега наличните на пазара продукти и ще се постига с перспективни технологии.

Според програмата, приета от консорциума, технологиите Bit-Patterned Media Recording (BPMR) и Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) ще поволят увеличаване на плътността на записаните данни до 10 Tb/in2 (терабита на квадратен инч). В момента този показател е 0,86 Tb/in2.

“През 2025 г. обемът на дисковете с диаметър 3,5 инча ще се е увеличил с 10 пъти, спрямо днешните 10 TB и ще достигне 100 TB – отбелязва в блога си отрасловият анализатор Том Колфин. – Днес водещите технологии при дисковете представляват подобрени стандартни методи на перпендикулярния магнитен запис (PMR), при който битовете се подреждата вертикално и се разполагат един до друг на въртяшата се магнитна плоча. HGST (поделение на WD, доскоро собсвтеност на Hitachi) пълни корпоративните устройства с хелий, за да намали триенето, което позволява плочите да бъдат по-близо една до друга. В семейството дискове Ultrastar HelioSeal вече има модели с обем 8 и 10 TB.”

Най-обемният продукт на Seagate, използващ традиционния подход може да побере 6 TB. С използване на технологията технологии Shingled Magnetic Recording (SMR), при която данните на плочата се припокриват подобно на керемиди, позволява увеличаване на този показател до 8 TB. Според Колфин обаче потенциалът за допълнително съществено нарастване на обема чрез SMR не е голям. Същото се отнася и за технологиите, свързани с добавяне на хелий.

С увеличаването на плътността на записа обаче се увеличава и вероятността от поява на грешки. При твърде близко разполагане на битовете е възможно да се прояви т.нар. суперпарамагнетизъм – промяна на заряда по влияние на външно магнитно поле. Т.е. магнитното прилвличане между битовете, разположени по повърхността на плочата, може да дове до промяна в тяхното състояние и единицата да се превърне в нула или обратното.

“За увеличаване на плътността на записа на данни трябва да бъдат разработени нови технологии”, заключва Колфин.

От Seagte разчитат, с помощта на технологията HAMR до 2020 г. могат да предложат дискове с обем 30 GB. Този подход предполага използване на лазер за намаляване размера на битове и увеличаване на тяхната плътност. В момента компанията провежда кампания с лозуна “20 TB до 2020 г.”, а първите устройства, използващи HAMR, се очакват на пазара през 2016 г.

Ако технологията SMR позволява плътността на записа да бъде увеличена с 25%, до около 1 Tb/in2, то HAMR ще осигури ръст на този показател до 5 Tb/in2.

За сравнение преди 10 г. HGST демонстрира пллътност от 230 Gb/in2 (гигабита на квадратен инч) с новата тогава технология за перпендикулярен запис.

Компанията очаква през 2021 г. да започне да доставя дискове, използващи технологията Bit-Patterned Media Recording, която с помощта на нанолитография разбива магнитната среда на малки области (или “острови”). Битовете, ибикновено състоящи се от 20 магнитни частици, могат да бъдат смалени, без риск от проява на ефекта суперпарамагнетизъм.

Според плана на Advanced Storage Technology Consortium се очаква BPMR и HAMR да бъдат обединени в обща технология, носеща името технологии Heated Dot Magnetic Recording (HDMR).

CW, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X