Компютърен Хардуер

Seagate взима на въоръжение лазерна технология

Computer World

55 млн. долара е инвестирал производителят на твърди дискове Seagate в разработка на устройства на база на технологията HAMR (heat-assisted magnetic recording), която ще позволи техният обем да бъда увеличен пет пъти. Лазерната технология за термомагнитен запис позволява увеличаване на плътността на записа. В момента компанията предлага продукти с обем 6 TB. Чрез HAMR обемът на един стандартен твърд диск теоретично може да бъде увеличен до 30 TB.

През октомри местна информационна агенция в Северна Ирландия, Invest Northern Ireland, съобщи че подразделението на Seagate, разположено там, е инвестирало в разработката на HAMR около 55 млн. долара. Освен това с работа по технологията се занимава и група, базирана в Минесота, САЩ.

Маркетинговата кампания на Seagate върви под мотото “20 TB до 2020 г.”, но техническият директор на производителя, Марк Ри, в интрвю за американското издание на Computerworld споделя, това засега е само лозунг. Първите устройства, използващи HAMR, се очаква да видят бял свят през 2016 г.

“Засега работим върху технологията – заявява Ри. – Все още не става дума за доставка на продукти.”

Освен HAMR, която е призвана да повиши плътността на записа върху диска, Seagate работи и върху т.нар. двумерен магнитен запис (two dimensional magnetic recording – TDMR), предполагаща монтиране на допълнителен четец върху магнитната глава.

“За разлика от технологията HAMR, целяща да усъвършенства процеса на запис, тук се стараем да оптимизираме четенето – обяснява Ри. – По този начин общата производителност на диска трябва да нарасне.”

Традиционната технология за запис на данни, известна като перпендикулярен магнитен запис (perpendicular magnetic recording – PMR) позволява разполагане информация върху въртящата се плоча с плътност 750 Gb/in2 (гигабита на квадратен инч). В момента компанията увеличава плътността чрез приближаване и застъпване на магнитните пътечки – като керемиди. Технологията се казва SMR (shingled magnetic recording) и позволява увеличаване на плътността с 25%, до около 1 Tb/in2 (терабит на квадратен инч).

“С помощтта на HAMR се надяваме да увеличим плътността на записа до 5 Tb/in2”, отбелязва Ри.

При сгъстявне на битовете върху плочата на диска при стандартната технология, техните магнитни полета започват да създават смущения, поради които нулата може да се превърна в единица и обратно. Благодарение на използвания полупроводников лазер в HAMR размерите на битовете могат да бъдат намалени и да се повиши тяхната устойчивост.

От Seagate планират първоначално да използват технологията в продукти за центрове за данни. Именно там, поради все по-широкото разпространение на облачни инфраструктури и Големите данни, нуждата от увеличена плътност е най-голяма. Според Ри е налице и пазар за потребителски устройства, които ще се вграждат в портативни и настолни компютри.

Използването на HAMR в потребителски продукти ще позволи на Seagate да намали себестойността на продукцията. Например един диск за ноутбуци, с обем 2 TB, е оборудван с две плочи и четири глави за четене и запис. Чрез термомагнитната технология една от тези плочи и две от главите могат да бъдат премахнати, което ще повлияе и на крайната цена на продукта.

“Увеличавайки плътността ще можем съществено да понижим цените”, пояснява Ри.

Също така Seagate работи и върху създаване на хибридни устройства за съхранение, които освен традиционния въртящ се дисков пакет разполагат и с флаш памет, играеща ролята на буфер. Планира се HAMR технологията да се използва и за увеличаване на капацитета и на тези продукти.

Computerworld, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X