Компютърен Хардуер

Xerox: Минимум 20% спестявания при управляван печат

Computer World

Александър Главчев

На минимум 20% намаляване на разходите си за печат могат да разчитат клиентите на услугите за управление на печата на Xerox. Това обяви Цветан Томов, GDO/XPPS менижър в българското подразделение на компанията, по време на представяне на решенията предлагани от Xerox в тази насока. В рамките на събитието компанията даде думата и на свои клиенти, за да разкажат своите опит и впечатления от използването на такива услуги.

Xerox развива този модел (managed print services – MPS) от 2007 г. насам и в момента обслужва над 5 хил. принтера, разположени при нейните клиенти, разказа още Томов.

По негови думи стратегията по внедряването на управляван печат в дадено предприятие може да се раздели на три нива, всяко от които надгражда предходното. Първото от тях се нарича “Оценка и Оптимизация” (Assess and Optimize). При него се ползва концепцията Six Sigma за статистическо моделиране на процесите. Според Томов ключов момент тук е, че клиентът не е принуждаван да премине към техника на Xerox. “Работим с всички производители на печатни устройства – обясни той. – За нас е важно в партньорството, което изграждаме, да управляваме процесите.”

Вторият етап се казва “Сигурност и Интеграция” (Secure and Integrate) и представлява стандартизиране на процесите “в помощ на ИТ хората” при спазване на наличните регулации (например в зависимост от ISO моделите, по които се сертифицират компаниите). При тази стъпка става и въвеждането на авторизация за отпечатване на документи. Тя може да е на базата на персонални карти или чрез мобилни устройства. Този модел на работа позволява на служителя да не е “вързан” към определен принтер в офиса, а да вземе заявката си от която и да е машина, след авторизация.


Xerox: Минимум 20% спестявания при управляван печат

© Computer World, Computerworld.bg

Третото и последно ниво се нарича “Автоматизация и Опростяване” (Automate and Simplify). Тук вече не става дума за хардуер, за цветни или черно-бели устройства, а за съдържанието на документите и дали изобщо има нужда те да бъдат отпечатвани. Т.е. това е допълнително ниво на оптимизация, за намаляване на оперативните разходи. Според проучване всеки хартиен документ по време на живота си в предприятието бива отпечатан или копиран между 3 и 5 пъти – бройка, която в повечето случаи може да бъде намалена.


Xerox: Минимум 20% спестявания при управляван печат

© Computer World, Computerworld.bg

В рамките на събитието на Xerox Явор Цанков, мениджър офис инфраструктура в ING  Insurance България и Георги Георгиев, ръководител на ИТ отдела на ProCredit Bank България разказаха накратко опита си от работа с управляваните услуги за печат на компанията. В ING решението работи вече две години. По думите на Цанков модерният подход е позволил на организацията да въведе контролирана среда и проследяемост на печата и да елиминира нуждата от поддържане на склад с консумативи за машините. Според него 20% непотърсени документи след като са отпечатани, за които говорят анализаторите, са съвсем реални.

Георгиев от ProCredit Bank също сподели информация от първа ръка от двегодишен опит. По негови думи кредитната институция е успяла да намали броя принтери от над 180 на около 80, а отпечатаните страници са спаднали наполовина.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X