Компютърен Хардуер

Dell представи 13-то поколение PowerEdge сървъри

Computer World

Александър Главчев

Новото, 13-то поред, поколение PowerEdge сървъри на Dell бе представено официално в България. На медийно и партньорско събитие в София компанията анонсира 5 нови решения – три за стелажи (rack), една вертикална (tower) машина и един блейд (blade) сървър. Целият процес по обнояването на портфейла на компанията ще се случи на три вълни и ще приключи през април 2015 г., когато моделите във всички продуктови категории ще бъдат заменени с нови предложения.

По думите на Дан Антоноае, отговарящ за корпоративния бизнес на Dell за България, Македония и Молдова, основната причина за освежаването на продуктовата линия са новите процесори на Intel – Xeon E5-2600 v3. Конкретните модели, които представи компанията са стелажните сървъри PowerEdge R730xd, R730 и R630, блейдът M630, както вертикалното предложение T630.

При разработката на новите решения са били взети предвид мненията на клиенти за предишното поколение машини. Според Силвиу Богдан, регионален мениджър на Dell за България и Сърбия, компанията е получила отзиви от над 8000 компании от 22 държави, като 80% от тях са били използвани.

От компанията заявяват, че обновените й предложения постигат 50 на сто по-добра прозиводителност при работа с приложения. От там допълват, че това е факт благодарение на “приближаване” на сториджа до мястото, където се случва обработката на информацията, чрез използване на софтуерно дефинирано съхранение на данни.


Dell представи 13-то поколение PowerEdge сървъри

© Computer World, Computerworld.bg

Сред новостите по отношение на управлението прави впечатление функцията iDRAC Quick sync, която използва модерния стандарт Near Field Communication (NFC) и позволява лесно следене и контролиране на състоянието на сървърите просто чрез доближаване на мобилно устройство до някой от тях. За целта на смартфона или таблета на администора трябва да бъде инсталирано специално приложение – OpenManage Mobile.

В допълнение към сървърите, компанията представи и нова серия масиви за съхранение на данни, проектирана за решения от среден мащаб. Dell Storage SC4000 Series продуктите представляват както хибродни, така и изцяло флаш базирани решения. Първият модел в семейството е 24-дисковият SC4020 и се предлага в 2U размер. За разлика от по-големите модулни решения на компанията, новата машина е предложение от типа “всичко в едно”, като вграденият контролер може да работи с до 120 диска.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X