Компютърен Хардуер

SSD срещу HDD

Computer World

От няколко години различни анализатори и производители се надпреварват да погребват магнитните харддискове, чиято базова технология действително остава непроменена вече десетилетия. Флаш базираните, т.нар. твърдотелни дискове – SSD, предлагат подобрени показатели във почти всички аспекти спрямо обикновените HDD устройства – по-високи скорости на четене и запис, по-малко отделяна топлина, нечувствителност към вибрации и доста по-добра енергийна ефективност. Традиционните твърди дискове обаче продъжлават да водят безапелационно при цената за единица пространство – нещо, което е от особена важност при изгражане на решения за съхраняване на големи обеми с информация.

SSD-тата – все по-интересни за бизнеса

Флаш базираното съхранение на данни продължава пътя си в посока масово навлизане. Доскоро приемани за скъпи технологии, подходящи най-вече за нишови приложения и определени натоварвания, твърдотелните дискове се превръщат в апетитно решение за все повече ИТ мениджъри. Според анализатора IDC в основата на тази тенденция стои както понижаването на цените, така и все по-голямата запознатост с възможностите и предимствата на тези продукти.

За да научи повече за начина, по който компаниите възприемат тези решения, компанията е провела проучване сред над 1000 администратори на инсталации за съхранение на данни по целия свят. “Все още много потребители смятат, че нито сървърното им нароварване, нито бюджетният апетит са достатъчни за флаш базирани системи за съхранение – обяснява Наталия Йежкова, директор проучвания в областта на решенията за съхранение в IDC. – Въпреки това обаче ние очакваме увеличението на достъпността на флаш продуктите за най-различни приложения, в комбинация с подобряването на информацията от страна на вендорите и падането на цените на компонентите, да смекчат най-големите притеснения пред пълното разширяване на обхвата на тези решения.”

Скоростта на внедряване на твърдотелни продукти за съхранение на данни, подкрепяна от множеството оферти от страна на доставчиците, вариращи от стартиращи фирми, до топ играчи в областта на сториджа, е достатъчно показателна за огромния интерес в тази насока от страна на крайните потребители. Въпреки това все още голям брой компании засега се въздържат от придобиване на подобни решения, спирани най-вече от висока цена на флаш устройствата спрямо традиционните твърди дискове.

В някои случаи, когато сравнението на цените се свърже с ползите, които флаш продуктите носят за определени видове данни, подобни съображения са обосновани. Според IDC в много други случаи обаче притесненията се оказват следствие на липсата на подходящи механизми, чрез които крайният потребител да може да определя какво ще е влиянието на подобни решения върху производителността на сторидж архитектурата и дългосрочната стойност на тяхното притежаване.

“За да се превъзмогнат притесненията на тези потребители, вендорите и техните партньори от каналите за продажби трябва не само да са фокусирани върху предимствата по отношение на производителността на флаш системите, но и да разясняват какви вторични икономически предимства могат да предложат те при внедряване на такива решения с големи капацитети”, пояснява Джеф Янукович, директор проучвания в областта на SSD решенията в IDC.

20-терабайтови твърди дискове на хоризонта

Основното предимство на класическите магнитни твърди дискове е цената. Засега те водят по плътност на съхраняваната информация полупроводниковите си събратя, като преднината им дори продължава да нараства.

В края на миналата година HGST (преди Hitachi Global Storage Technologies, а от 2012 г. насам – подразделение на Western Digital) разби всички рекорди в тази посока и обяви твърд диск с обем 6 TB. Над десет години са били нужни на компанията, за да разработи начин за надеждно херметично затваряне на корпуса на устройството, който при най-новите устройства е пълен с хелий. Тази стъпка е позволила на производителя на практика да удвои обема на харддисковете, като при това, по данни на HGST, новите устройства използват с 23% по-малко енергия и са с 38% по-леки от стандартния 4TB диск.

Новият дизайн на устройствата позволява в тях да се съберат повече плочи за запис на информация – ако в стандартни 4TB те са 5, то в обявения от подразделението на WD техният брой е вече 7.

Разбира се, конкуренцията изобщо не спи. През август тази година Seagate обяви, че пуска на пазара модел с обем 8TB. От компанията казват, че не използват хелий, който е според HGST им е позволил да използват по-тънки плочи и по-маломощен двигател за развъртане на шпиндела с дисковия пакет. По-късно от Seagate обясниха, че увеличаването на плътността е било постигнато с технология, наречена shingled magnetic recording (SMR). Тя позволява увеличаване на капацитета на устройствата с 25% чрез застъпване на концентричните писти, разположени на плочите, върху които се записва информацията. От тук идва и думата “shingled” в името на технологията, обясняват от компанията, по аналогия със застъпващите се керемиди.

Seagate не смятат да спират и обявиха, че на хоризонта се задават и 10TB модел и очакват впечатляващите 20TB в стандартно 3,5-инчово устройство до 2020 г. Всичко това накара WD/HGST да добавят към портфолиото си 8TB и 10TB пълни с хелий устройства, като от там допълниха, че до 2017 г. възнамеряват да предложат 20TB диск. А само преди няколко години впечатляващи бяха 4TB моделите…

Редно е да се отбележи, че тези устройства, предлагащи забележителен капацитет, са предвидени на първо време за центрове за данни. Т.е. цената им няма как да е прекалено висока, за да могат да бъдат конкурентни.

С обявяването на дисковете с хелий на HGST през ноември 2013 г. някои анализатори побързаха да заключат, че увеличаването на броя на плочите вече е единственият начин за предлагане на устройства с по-големи обеми. Е, технологията на Seagate показва нагледно, че традиционният харддиск все още има какво да покаже. Сроковете, обявени от споменатите по-горе компании пък показват, че песента на твърдите дискове съвсем не е изпята.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X