Компютърен Хардуер

Apple ще консумира 25% от всичкия мобилен DRAM през 2015 г.

Computer World

25% от произведения в световен мащаб мобилен DRAM ще е предназначен за Apple през 2015 г. В момента компанията потребява 16,5% от световната продукция, а в основата на ръста е оборудването на повече смартфони, таблети и дори лапторпи с DRAM чипове, посочват от IDC.

Според анализатора от 2011 г. Apple е най-големият консуматор на NAND flash продукти. iPod и iPhone утсройствата се считат в най-голяма степен за отговорни както за ръста в използването на такива чипове, така и за спада в тяхната цена. Последното от своя страна пък влияе върху други продуктови ниши, като твърдотелните дискове (SSD).

По данни на DRAMeXchange, поделение на тайванската анализаторска компания TrendForce, въпреки че скорошното представяне на iPhone 6 и iPhone 6 Plus подлуди потребителите по целия свят, феновете на Apple са в очакване и на обновената версия на iPad Air, който се очаква да разполага с 2GB DRAM. Също така хоризонта се завава и нов Macbook Pro, който за пръв път ще бъде екипиран с LPDDR3 (low-power double data rate 3) DRAM.

“Тъй като Apple вече е важен играч на пазара на DRAM, производителите ще се преориентират към мобилен DRAM, така че да посрещнат нейните нужди – споделя Аврил Ву, помощник вицепрезидент в DRAMeXchange. – Това индиректно предизвика недостиг при доставките на компоненти за компютри и сървъри.”

Според Ву, лидерът в тази област, Samsung, се очаква да коригира плановете си за производство на DRAM чипове за 2015-та, след като по-рано тази година отново стана част доставчиците на хардуерни компоненти на Apple. Миналата седмица корейската компания започна  масово производство на LPDDR3 DRAM чип за мобилни устройства, базиран на 20-нанометрова технология.

SK Hynix, друг корейски доставчик, също увеличава капацитета си за прозиводство на мобилен DRAM, за да привлече заявки от Apple, допълва още Ву. “Тази стратегия вече носи плодове, като Apple се е превърнала в във втория по-големина клиент за мобилен DRAM на компанията.” В момента SK Hynix инвестира в както в нови заводи, така и преоборудване на съществуващи мощности.

Третият по големина производител, американската компания Micron Technology, е друг важен доставчик за Apple. Доставчикът е заделил между 70% и 80% от производствения капацитет на мобилен DRAM на завода си в Хирошима, Япония, за заявки от страна на Apple. С представянето на 25- и дори 20-нанометров процес в производството си се очава Micron да задоволи заявките на Apple през втората половина на 2015 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X